Resipi: Pork Belly Lettuce Wraps

(Kredit imej: Alice Choi)

Ya, kita semua tahu bahawa salad adalah asas dari kebanyakan salad, tetapi c’mon – selada mempunyai lebih banyak lagi untuk diberikan! Saya suka bahawa anda tidak perlu menggunakan kepala keseluruhan sekaligus – satu kepala di dalam laci crisper boleh digunakan dalam banyak cara yang berbeza sepanjang hari, jadi anda tidak akan merasa seperti anda makan perkara yang sama berulang kali.

Lettuce boleh menjadi bintang hidangan, seperti selada salad atau salad, atau menjadi peranan sokongan gembira apabila dicincang dan ditaburi sebagai hiasan. Jus pada waktu pagi, kemudian snek pada waktu petang – anda tiba-tiba makan selada sepanjang hari!

Ayam Posole

(Kredit imej: Emma Christensen)

10 Cara Makan Lettuce Selain Salad

1. Sup

Salad dan sup? Percayalah ini. Aduk salad renyah renyah, seperti romaine atau aisberg, ke dalam mangkuk sup. Walaupun ia akan melembutkan dan melembutkan, ia juga akan mengekalkan sedikit masalah yang menyegarkan dan menambah lapisan lain tekstur dan rasa manis kepada sup. Arugula, bayam, atau lain-lain yang lebih gelap, sayur-sayuran yang lebih lembut juga menambah pukulan berkhasiat – salad dalam sup adalah cara mudah untuk mendapatkan satu lagi hidangan sayur-sayuran dalam.

 • 30-Minute Chicken Posole
 • Sup Perkahwinan Itali

2. Jus

Kita semua tahu bahawa salad mengandungi banyak air, jadi ambil keuntungan dari itu dan buang ke dalam campuran jus atau smoothie seterusnya. Hanya beberapa daun ke dalam pengisar, bersama-sama dengan buah-buahan dan sayur-sayuran kegemaran anda, dan anda baik untuk pergi.

 • Jus V8 buatan sendiri

Lettuce Cups dengan Lentil Lada Merah

(Kredit imej: Alexis Buryk)

3. Sebagai selimut balak

Bungkus selada adalah cara yang menyenangkan dan interaktif untuk dimakan, terutamanya apabila anda cuba menghindari karbohidrat dalam pembungkus yang lebih tradisional, seperti lavash atau roti. Walaupun bungkus selada biasanya dikaitkan dengan tambalan Asia, cubalah mereka dengan bakar falafel, taco atau mengisi fajita, atau bukan bun di sekeliling burger anda seterusnya.

 • Lettuce Cups dengan Lentil Lada Merah
 • Pork Belly Lettuce Wraps

4. Seared or sautéed

Saya suka cara yang memasak rumit memasak apabila mereka kacau goreng atau menyengat, seperti tepi melembutkan tetapi ada juiciness bagus yang masih kekal. Sekiranya cuaca sejuk di luar dan anda tidak mahu memakan salad sejuk, masaklah ketua salad itu dan nikmati.

 • Salad pahit yang dipanggang dengan Beet Roasted, Spiced Pecans & Roquefort

Radicchio panggang dengan Keju Creamy

(Kredit imej: Kimberley Hasselbrink)

5. panggang

Keluarkan kepala besar selada dan buangnya di atas panggangan yang sangat panas. Anda akan mendapat tanda panggang cantik, sedikit rasa berasap, dan salad seterusnya akan mempunyai banyak karakter. Jika anda membuang beberapa keju lembut di atas selada pahit panggang, seperti radicchio, panas juga boleh membantu mencairkannya, dan sekarang anda mendapat hidangan sampingan bakar yang sangat menarik.

 • Garlicky Grilled Kale Salad dengan Roti Grilled
 • Radicchio panggang dengan Keju Creamy

6. Braised

Saya mendapati bahawa lettuce yang dimasak mudah menyerap perisa lain, jadi mereka hebat dalam brais. Cukup fikirkan salad, seperti Little Permata dan romaine, sebagai pengganti yang menyenangkan untuk kubis dalam hidangan yang dimasak dengan lambat.

 • Braised Romaine Lettuce Crostinis
 • Donald Skehan’s Lamb Domba dengan Green Bawang Putih, Lettuce & Peas

7. Terutamanya seperti cracker

Sebarkan salad kegemaran anda atau salad berasaskan protein, seperti ayam atau tuna, ke dalam selada dan anda juga mempunyai snek yang lazat. Anda juga boleh pergi ke laluan manis dengan mentega kacang dan buah kering atau segar.

 • Ladybugs pada Daun

Gulung dan Salad Musim Panas Salad Alpukat

(Kredit imej: Anjali Prasertong)

8. Layered into spring rolls and wraps

Pembungkus dan gulung bunga tidak akan sama tanpa ada selada di dalamnya. Walaupun salad selalunya tidak menyumbang satu tan rasa, ia menambah kesegaran, tekstur, dan warna selera untuk membungkus dan menggulung.

 • Rolls Salad Summer & Avocado
 • Arugula, Apple & Chickpea Salad Wraps
 • Turki Wraps with Honey Mustard Dip

Korea Campuran Beras dengan Sashimi

(Kredit imej: Alice Choi)

9. Mangkuk beras dan mi

Puding nasi atau mi lazat mempunyai keseimbangan protein, kanji, tekstur, dan rasa yang baik. Salad dicincang adalah kegemaran kerana ia ringan tetapi masih dapat menyerap pembalut dan sos. Ia adalah tambahan yang mudah dan rendah apabila anda ingin mempunyai pelbagai sayuran di dalam mangkuk anda.

 • Korea Campuran Beras dengan Sashimi
 • Bún Chay (Vietnamese Vegetarian Noodle Salad)

10. Sos

Fikirkan selada seperti anda akan menjadi ramuan kuat, seperti kemangi, dan menjadikannya sos! Ambil resipi pesto kegemaran anda dan sub separuh basil dengan salad. Ini adalah cara yang baik untuk membuat pesto jika anda mendapati bahawa rasa selasih biasanya terlalu banyak untuk anda – salad boleh menambah badan dan kelembapan tanpa menambah rasa yang kuat dan sengit.