Percutian masa lalu suami saya, Janet, memberi kami botol Amaretto buatan sendiri. Saya segera diangkut kembali ke ingatan koktel pertama saya. Hingga ke masa itu, perintah yang paling canggih yang saya panggil di bar adalah untuk Yuengling … dalam botol. Rasa sedikit mewah dan sedikit lebih matang satu malam, saya berjalan ke bar dan dengan yakin berkata, “Saya akan mempunyai Amaretto Asam.”

Saya telah melihat ibu saya menghirup ini sekali di dek kapal pesiar. Ia kelihatan lazat di kaca tahan dingin yang tinggi dengan ceri merah cerah berwarna merah di atas. Selepas penyerahan, saya bersungut dan hanya tersentak. Ia manis dan terlalu masam. Saya mengaku bahawa saya menggunakan terlalu banyak daripada ini sebelum mempelajari akar masalah: menggunakan campuran masam bukan jeruk segar dan sirap mudah membuat minuman rasa kotor.

Minggu ini, dengan botol saya Amaretto buatan tangan saya, saya yakin bahawa saya O.C. (koktel asli), Amaretto Sour, akhirnya menjadi lezat seperti yang kelihatan. Dan saya betul.

Kerana saya membawa satu kumpulan segar sirap mudah untuk merenung pada dapur selama 10-minit Happy Hour minggu ini, saya bertanya kepada suami saya apa ingatan koktail pertamanya. Tanpa ragu-ragu, dia berkata, “Martini, kurang baik dengan bahagian yang sama gin dan vermouth, melayani suhu bilik di ruang bawah tanah kawan saya. Saya minum banyak sekali saya melemparkan sepanjang malam.” Beliau juga mengambil beberapa tahun sebelum kembali ke O.C.

Sepanjang minggu, saya telah mendengar kisah-kisah lucu tentang pengalaman koktail yang pertama, dari sotong-samanya yang dicuri bawah umur hingga pilihan yang sangat canggih. Adakah anda seorang gadis Cosmo pada tahun 1990 atau adakah ia “Jack dan Coke” yang anda pesan? Sentiasa menjadi lelaki wiski? Saya ingin tahu:

Apakah ingatan koktail pertama anda dan adakah anda masih menghirup O.C anda?.?


Amaretto Sour dengan Bourbon

Membuat 1 minuman

 • 2 auns

  Amaretto

 • 3/4 auns

  bourbon

 • 1 auns

  jus lemon segar

 • 1 auns

  sirap mudah

 • Kulit limau dan ceri maraschino untuk hiasan

Dalam shaker yang dipenuhi dengan ais, tambahkan semua bahan dan goncang sehingga sejuk. Terikan ke dalam kaca yang dipenuhi ais. Teratas dengan kulit lemon dan ceri.

Nota Resipi

Tidak sukar bagi penulis koktail Jeff Morgenthaler untuk meyakinkan saya bahawa bourbon akan bekerja keajaiban untuk minuman ini, terutamanya kerana saya suka bourbon. Atau bahawa campuran Amaretto dan masam tidak membuat koktel, tidak kira berapa banyak buku yang dicetak di dalamnya. Jeff mendakwa menjadikan “Amaretto Sour terbaik di dunia,” dan dia tidak berbohong. Dia sangat baik. “Amaretto Sour” yang terbaik di dunia mempunyai putih telur dan selesai dengan ceri-ceri berjenama. Versi saya tidak mempunyai telur putih, walaupun dengan cara semua menambah jika anda suka, dan saya berpegang dengan hiasan ceri maraschino, mengangguk minuman tradisional dan ingatan ibu saya menghirup dadanya. Berikut adalah versi baru dan bertambah dari O.C saya.

Maureen C. Petrosky menulis apa yang dia tahu, makanan, minuman keras dan pihak. Pengarang The Wine Club, dia muncul secara teratur pada pameran TODAY untuk berkongsi nafsu, dan nasihat dengan dunia. Untuk maklumat lanjut, lihat www.maureenpetrosky.com atau ikuti dia di twitter @maureenpetrosky

Berkaitan: Ide Hadiah Cepat: Amaretto Homemade

(Imej: Maureen Petrosky)