Jadi …. Kohlrabi. Yeah. Ia sedikit di luar sana sejauh mana pantheon sayuran yang biasa diketahui. Ia agak mengingatkan bahawa batang brokoli. Ia kelihatan seperti alien angkasa. Dan saya boleh bergantung pada satu tangan berapa kali saya telah memasaknya. Adakah anda mendapati kohlrabi yang agak pelik juga? Mari berbincang.

Apa itu Kohlrabi?

Kenapa kita tidak bermula dengan apa yang kita tahu. Kohlrabi adalah ahli keluarga kubis, dan oleh itu, datang dengan profil perasa keluarga manis ini tetapi manisnya. Kami biasanya makan bahagian bawah bulat, tetapi kohlrabi keseluruhannya sebenarnya boleh dimakan. Kulit mempunyai tekstur karet batang brokoli dan boleh berwarna putih, hijau muda, atau ungu terang. Bahagian dalam biasanya berwarna putih berkrim.

Membeli, Menyimpan, dan Menyediakan Kohlrabi

Apabila membeli kohlrabi, pilihlah sayur-sayuran yang tegas dan padat – tidak pernah licin. Mereka akan menyimpan dalam laci crisper anda selama seminggu atau lebih. Untuk mempersiapkan mereka untuk memasak, trim dari daun dan batang (yang boleh disimpan untuk goreng!) Dan keping atau memotong mentol menjadi kepingan bersaiz gigitan.

Jika kulit terasa sangat tebal dan karet, anda boleh mengupasnya dengan alat pengupas sayuran, tetapi jika tidak, anda boleh meninggalkan kulit pada.

Baca Lagi: Cara Potong Kohlrabi

Melayan Kohlrabi Raw

Sekarang, apa yang perlu dilakukan dengan sayur-sayuran seperti broccoli ini? Ia sebenarnya mentah cantik! Apabila dihidang mentah, ia mempunyai tekstur yang sangat segar dan gigitan peppers ringan. Ia agak seperti lobak yang manis.

Saya suka ia dihiris kertas tipis pada mandoline dan drizzled dengan baik minyak zaitun dan garam laut. Dengan cara ini, anda boleh menghidangkannya sebagai pembuka selera atau salad sampingan. Anda juga boleh menghidangkan irisan tipis gaya artichoke dengan sos remoulade atau sos mentega bawang putih untuk mencelupkan. Satu lagi idea: padanan mentah kohlrabi membuat tambahan hebat untuk slaw musim panas.

Memasak dengan Kohlrabi

Jika kohlrabi yang dimasak adalah matlamat anda, cubalah memanggang kiub atau irisan dalam ketuhar. Kohlrabi berubah menjadi manis dan sedikit karamel dalam api tinggi oven, membuat hidangan sampingan yang hebat untuk steak, ikan bakar, atau hampir semua hidangan makan malam utama. Anda juga boleh mencincang potongan-potongan saiz goreng, tambahnya pada sup, atau mendesaknya. Dalam semua kes, kohlrabi bersedia untuk dimakan apabila ia lembut. Taburkan dengan garam, minyak zaitun dan jus lemon untuk persembahan yang mudah.

Adakah anda pernah memasak dengan kohlrabi? Apakah perkara kegemaran anda lakukan dengannya?

(Imej: motorolka / Shutterstock)