Membeli keju pra-dihiris bermakna anda akan mencukur beberapa saat dari masa yang diperlukan untuk membuat makan tengah hari anda. Tetapi itulah detik, bukan minit. Dan sebagai balasan, anda akan membayar beberapa dolar lebih setiap paun. Itulah dolar, bukan sen.

Sungguh-sungguh, keju pra-irisan – sama ada ia dijual dibungkus dalam peti sejuk atau dihiris oleh pros di belakang kaunter deli – jauh lebih mahal daripada membelinya oleh blok dan melakukan penghirisan sendiri (yang, mari kita jujur, tidak memerlukan banyak kemahiran sama sekali).

Sudah tentu, jika keju pra-dihiris adalah satu kemewahan kecil yang anda tidak keberatan membayar tambahan, dengan segala cara memanjakannya. Atau mungkin keju khusus yang anda idamkan, seperti Gruyère asap atau chipotle Gouda, hanya tersedia dari kes deli? Sekali lagi, pergi untuk itu.

Tetapi jika anda mencari cara untuk menjimatkan wang ke atas keju asas seperti cheddar, Swiss, Jack, dan provolone, dapatkan keju oleh blok. Untuk membuat sandwic masa depan lebih mudah, anda boleh memotongnya sendiri dalam satu perjalanan, menggunakan pisau penghirisan pada pemproses makanan, mandolin, slicer keju, atau hanya pisau tajam dan mata tajam. Tuk persegi kertas di antara setiap kepingan supaya tidak melekat bersama dan simpan di dalam beg zip di bahagian paling dalam peti sejuk anda.

(Kredit imej: Tiillamook)

Perbandingan Harga: Keju Dihiris

Saya melawat beberapa kedai runcit untuk menentukan harga purata untuk keju blok berbanding pra-dihiris, dalam pakej dan di deli. Tidak kira apa kedai yang saya lawati, atau jenis keju yang saya bandingkan, itu sentiasa lebih murah untuk membeli keju unsliced. Saya tidak akan menanggung anda dengan semua harga, tapi ini contoh utama dari kedai termurah yang saya lawati, berdasarkan cheddar asas yang ada di leher saya di hutan.

Tillamook Sharp Cheddar Keju

  • Kaunter Deli: $ 8.99 per paun
  • Pakej pra-dihiris: $ 5.79 untuk 12 auns ($ 7.68 setiap paun)
  • Blok satu paun: $ 5.09 setiap paun

Dan ingatlah, semakin tipis irisan, semakin banyak yang akan kamu bayar.

  • Tillamook Sharp Cheddar Thick Sliced: $ 5.79 untuk 12 auns ($ 0.48 per auns)
  • Tillamook Sharp Cheddar Deli-Sliced: $ 3.99 untuk lapan auns ($ 0.50 per auns)
  • Tillamook Medium Cheddar “Really Thin” Slices: $ 4.59 for 7.2 auns ($ 0.64 per ounce)

Saya juga mendapati perbezaan besar bergantung di mana di kedai yang anda belanja. Jika keju ditawarkan kedua-duanya di bahagian keju gourmet dan kes susu tenunan, beli dalam kes susu.

Tillamook Special Reserve Extra Sharp Cheddar Keju

  • Baji 8-ounce di kaunter keju: $ 5.50
  • Blok 8 auns dalam kes susu: $ 4.29