Anda tidak berfikir tentang perkara itu, mungkin kerana anda hanya menerimanya sebagai fakta: Sesetengah keju mempunyai lubang. Tetapi kenapa? Sains kaju cue.

Tanya Miss Muffet. Keju terdiri daripada dadih. Whey – komponen cair, bukan lemak, bukan kurus susu, adalah produk sampingan yang lain, yang dibuang dan dibuang. Kari, sebaliknya – iaitu, protein dan lemak padat dalam susu – bergabung bersama dan berubah menjadi keju.

Tetapi bagaimana ini berlaku? Ia adalah budaya permulaan yang menghasut susu, memecahkannya ke bahagian pepejal dan cecairnya. Budaya pemula mengandungi bakteria yang, sekali lagi ditambah pada tong, akan mengambil asid laktik (hasil sampingan daripada laktosa dalam susu) dan, paling penting, mengeluarkan buih gas karbon dioksida. Gelembung gas ini akan berubah perlahan ke dalam poket udara bervariasi berukuran yang menjadi terperangkap dalam kulit keju. Apabila dipotong, lubang-lubang ini muncul dalam bentuk “mata.” Istilah keju teknikal, sememangnya.

Fikirkan bagaimana wain berkilauan melalui penapaian sekunder dalam botol, apabila gula tambahan ditambah pada akhir winemaking memulakan penyambungan gula ke dalam karbon dioksida, hanya untuk didedahkan dalam bentuk buih, dan hanya apabila botol itu muncul.

Semuanya menjadikan saya berfikir tentang “jika pokok jatuh di hutan, adakah ia membuat bunyi?” teka-teki. Sesungguhnya, jika kita tidak pernah memotong roda Switzerland atau memancung sebotol Cava, adakah kita benar-benar tahu jika lubang atau gelembung wujud dalam? Kesan keju dan wain.

Nora Singley digunakan untuk menjadi tukang masak dan Pengarah Pendidikan di Kedai Keju Murray. Sehingga baru-baru ini dia seorang Chef TV di The Martha Stewart Show. Dia kini seorang pemaju makanan bebas dan pemaju resipi di New York.

Berkaitan: The Cheesemonger: That Hole in Your Cheese

(Imej: Ryzhkov Alexandr melalui Shutterstock)