Hari-hari ini seolah-olah saya mencari setiap dan apa-apa alasan untuk membuat kek. Saya telah mengamuk sedikit baking, dan dapur studio kecil saya hampir meraung di bawah berat kek. Ia mendapat agak tidak masuk akal. Bukannya saya sendiri mempunyai masalah dengan kek untuk sarapan pagi setiap hari, pinggang saya bagaimanapun mempunyai masalah dengannya. Ada satu coklat yang berehat dengan selesa di dalam penyejuk beku, kue lemon berry di atas dapur (dengan kepingan-kepingan yang cukup dibawa untuk menyebabkan persamaan yang mengerikan kepada Pacman) dan kini terdapat kek hari jadi di kaunter. So. Banyak. Kek.

Dan jadi saya mengikat mereka dengan kawan dan rakan sekerja. Saya menawarkan untuk membuat kek terbaru ini untuk ulang tahun seorang teman. Apabila saya bertanya apa yang dia mahu dia menyebut sesuatu dengan hazelnut dan coklat. Sudah tentu, satu perkara penting. Nutella! Genius! Adakah sesiapa pernah berfikir untuk membuat kek keluar dari nutella sebelum ini? Sudah tentu. Nigella Lawson, sebenarnya. Saya sepatutnya meneka. Dia memasak, dia bercakap dengan aksen bahasa Inggeris yang cantik, dia cukup mudah di mata dan dia membuat kek dari nutella. Wanita ini jelas dapat memerintah dunia jika dia memilih untuk berbuat demikian. Nasib baik dia memilih untuk berkongsi resipi sebaliknya.

Saya menghidupkan resipi. Itu kegilaan, pasti. Bukan sahaja ia memanggil seluruh tongkat mentega, dua buah coklat penuh, dan rum, tetapi ia menggunakan sebatian nutella. Kek ini jelas bukan untuk pengsan hati, tetapi memandangkan keperluan kuliner untuk eksperimen cawan terdahulu (4 batang mentega!) Saya tidak akan terintimidasi. Sekarang kek itu gila!

Ia adalah hari yang suram dan kering. Saya menyeret diri ke gym untuk mencuba dan menyelesaikan masalah sarapan pagi minggu ini, dan kemudian bermula dengan Elliott Smith untuk menemani saya. Elliott membuat teman masakan yang halus. Daripada semua album yang dimilikinya, dia adalah orang yang tidak pernah saya bosan. Sekiranya terdapat lebih daripada mereka.

Dan inilah hasilnya! Jadi padat dan lazat dan penuh nutella! Saya cukup gembira dengannya, dan ia benar-benar tidak mungkin lebih mudah. Tiada apa yang perlu ditakuti … selagi anda mempunyai banyak orang untuk berkongsi dengannya, sudah tentu.

Kek Nutella dengan Chocolate Hazelnut Ganache
Diadaptasi dari Nigella Lawson

Kek:
6 telur besar, dipisahkan
garam secubit
1/2 cawan mentega unsalted, melembutkan
1 kontena 13-ounce Nutellla
1 sudu rum
1/2 cawan hazelnut halus
4 auns coklat separa manis, cair dan
disejukkan

Ganache:
4 auns keseluruhan hazelnuts
1/2 cawan separuh dan separuh (dia memanggil krim berat tetapi saya keluar, setengah dan separuh bekerja dengan baik)
1 sudu rum
4 auns coklat separa manis

Panaskan ketuhar hingga 350 darjah; mentega dengan panci springform 9 inci. Dalam mangkuk besar (sebaik-baiknya logam),
pukul putih telur dan garam sehingga kaku. Dalam mangkuk lain, krim mentega dan Nutella, kemudian tambahkan
rum, kuning telur, dan hazelnut tanah. Lipat dalam coklat cair.

Tambah gumpalan putih telur yang dipukul ke adonan coklat, dan kacau perlahan sehingga dikombinasikan dengan baik. Lipat di putih yang tinggal, satu pertiga sekali, sangat perlahan tetapi teliti. Tuangkan ke dalam springform dan bakar selama 40 minit. Uji derma dengan memasukkan tester, yang harus keluar kebanyakannya bersih; jari ringan menekan ke atas untuk memeriksa sedikit bouncing-back; dan memerhatikan pinggir mula memisahkan dari kuali. Biarkan sejuk sepenuhnya, dalam kuali, di atas rak.

Roti kacang hazel di dalam kuali kering, atau roti pembakar roti yang menggegarkan mereka dengan kerap. Lakukan selama kira-kira 4 minit, atau sehingga mereka ringan ditenun, kemudian biarkan sejuk sepenuhnya. Jika hazelnut datang dengan kulit, letakkannya dalam tuala selepas membakar dan menggosok sekitar; ini akan mengeluarkan kebanyakan kulit.

Chop coklat, dan tambah sos dengan setengah dan separuh dan rum di atas api sederhana rendah. Setelah coklat cair dan komponen digabungkan, pukul sehingga campuran mencapai ketebalan yang dikehendaki, kemudian sejuk. Keluarkan rim pan kek dan tuangkan ganache yang disejukkan ke atas, menyebarkan ringan untuk membuat permukaan licin, berkilat, dan memohon hazelnut di seluruh.

Terima kasih kerana berkongsi, Elissa! Ini kelihatan menakjubkan.

Lawati weblog Elissa:
The Painted Peach

Berkaitan: Resipi: Nigella Lawson’s Chocolate Guinness Cake

Mahu menyerahkan jawatan tetamu untuk The Kitchn?
Beritahu kami semua mengenainya di sini.

(Imej: Elissa daripada The Painted Peach)