Ada kedai rempah baru yang baru dibuka di kejiranan Oakland saya, dan dari saat saya berjalan masuk saya tertarik. Saya tidak pernah mengalami pelbagai jenis rempah atau herba yang berbeza. Apabila tiba masanya untuk memilih buah pelaga, saya terpedaya: yang warna pod adalah yang paling wangi atau beraroma?

Pola buah pelaga datang dalam tiga warna: hitam, hijau dan putih. Ternyata setiap warna mempunyai keperibadian yang berbeza, rasa-bijak. Buah pelaga hijau adalah yang biasanya anda lihat di kedai runcit dan banyak kedai rempah-rempah dan ternyata bahawa kapulaga putih hanya versi yang diluntur itu. Rupa-rupanya pemikiran di sebalik ini ialah anda masih boleh menyebarkan rasa pelaga yang halus ke dalam bahan-bahan bakar atau pencuci mulut berasaskan krim tanpa menambah sebarang warna. Dan menurut Illustrated Cook, kapulaga hitam bukanlah buah pelaga sama sekali tetapi saudara terdekat.

Apabila ia datang ke sana, rasa adalah pertimbangan yang penting, jadi pasukan di Illustrated Masak melakukan ujian rasa menggunakan rempah dalam kue gula ringkas dan dalam air masak untuk ayam biryani. Keputusan? Tanah karat hijau dari polong itu adalah “paling bersemangat dan seimbang” manakala kapulaga putih adalah kekecewaan yang ketara. Kunyit hitam merasai lebih berasap, jadi ia akan menjadi lebih baik dalam hidangan yang lebih lazat tetapi dalam cookies itu terdapat sedikit skizofrenia. Keputusan itu dari Illustrated Masak? Pergi hijau.

Berkaitan: Daripada Spice Cupboard: Cardamom

(Imej: Fotopedia dan Ahli Flickr Vegan Baking yang berlesen untuk digunakan di bawah Creative Commons)