Cara Membersihkan Kopi atau Rempah Gurinda

(Kredit imej: Cambria Bold)

Sekiranya anda telah menggunakan pendekatan berabad-abad untuk menggunakan fizikal dan mortar untuk menggiling rempah-rempah, cubalah untuk mencapai perkakas yang lebih moden untuk menjadikan tugas ini lebih mudah dan lebih cepat.

Kenapa Pemerah Kopi Lebih Baik

Pengisar kopi elektrik anda bukan perkakas uni-tasking yang anda fikir. Malah, ia hampir sama dengan pengisar rempah elektrik, dan boleh digunakan sebagai pengganti. Berbanding dengan mortar dan alu, penggiling pisau elektrik mempercepatkan rempah-rempah dan membuktikan berguna terutamanya ketika mengisar rempah besar. Ia juga mempunyai keupayaan untuk menurunkan rempah ke dalam konsistensi yang lebih kecil dan lebih halus.

Sudah tentu, pastikan untuk membersihkan penggiling kopi anda semasa beralih antara biji kopi dan rempah, atau anda akan terkejut.

Grinder Blade Elektrik> Burr Grinder

Tidak semua penggiling dicipta sama ketika menangani semua bumbu. Terdapat dua jenis standard pengisar kopi elektrik: pengisar pisau elektrik dan pengisar burr. Walaupun kedua-duanya berfungsi dengan baik untuk mengisar kacang untuk minuman pagi anda, berpegang dengan penggiling pisau elektrik yang kurang mahal apabila bekerja dengan rempah-rempah keseluruhan. Pengisar Burr tidak menghasilkan rempah-rempah tanah yang cukup baik seperti yang anda boleh dapatkan dengan pengisar pisau, dan mereka boleh mempunyai masa yang sukar mengendalikan rempah yang lebih besar dan mereka yang mempunyai sekam, seperti buah kardus. Sesetengah model juga sukar untuk membersihkan, meninggalkan bit kopi tersembunyi atau rempah-rempah tanah di tempatnya.

Pastikan Itu Mortar dan Alu, Walaupun

Sudah tentu, ini bukan mengenai menggantikan mortar dan alu. Alat dapur zaman kanak-kanak ini masih ada untuk sebab-sebab di luar bagaimana cantiknya ia kelihatan di meja dapur. Pesto terbaik dalam hidup anda adalah mungkin dengan bantuan mortar dan alu, dan jika anda mempunyai yang benar-benar besar anda boleh membuat guacamole hebat.

Tetapi apabila datang ke rempah, pilih peningkatan teknologi dan gunakan pengisar kopi itu.

Dapatkan inspirasi: 10 Perkara untuk Sediakan dengan Mortar dan Alu

Giliran awak! Apa lagi yang anda gunakan untuk pengisar kopi anda?