(Kredit imej: Penguin Random House)

Apakah tanda buku masak yang hebat pada tahun 2018? Anda tidak tahu apa rak untuk meletakkannya.

Adakah Shaya oleh chef pemenang penghargaan James Beard Alon Shaya pergi di sebelah buku masakan Israel? Atau di sebelah Marcella Hazan, kerana Shaya juga memiliki dua restoran Itali, Domenica dan Pizza Domenica? Atau sepatutnya kita slaidnya di sebelah Brock? Empayar Shaya berada di New Orleans, selepas semua, dan terdapat resipi keras untuk kacang merah dan beras pada halaman 197.

Nasihat saya? Masa untuk mengubah cara anda menyusun rak buku masak itu.

Itu kerana makanan di Shaya adalah Southern-Italian-Israeli, dan itu masuk akal sepenuhnya sebaik sahaja anda mengetuk ke dalam gigitan pertama anda za’atar ayam goreng.

Mengapa Anda Akan Suka Shaya Jika Anda Suka Ottolenghi

Restoran Alon Shaya yang terkenal di Israel adalah kesukaan New Orleans. Selamat menjamu selera, Makanan & Wain, dan Saveur telah memanggilnya salah satu tempat baru yang paling inovatif di Amerika. Yotam Ottolenghi memanggil perjalanan makanan Shaya “seperti mencengkam dan menggoda sebagai memasaknya.”

Apa yang dikatakan Ottolenghi, tetapi saya akan, adalah bahawa Shaya adalah Ottolenghi Amerika. Beliau mempunyai kecerdasan yang sama dengan bahan-bahan dan pengabdian kepada rasa segar dan cerah, dan saya fikir mereka akan bersetuju dengan lima petua penting untuk memasak yang bertenaga. Tetapi cerita Shaya adalah unik Amerika – sekejap, bootstrapping, dan tidak menentu tanpa pertentangan. Seluruh buku seolah-olah dikatakan biarkan Shaya menjadi Shaya.

Shaya juga melakukan masakan Amerika baru apa yang dilakukan Ottolenghi untuk sayur-sayuran – dia membuat anda memikirkan semula apa yang boleh pergi bersama dan mendorong anda ke tempat-tempat yang anda tidak akan pernah jumpa dengan anda sendiri.

Resipi dianjurkan sekitar 26 cerita yang dijalankan sepanjang perjalanan kehidupan Shaya, meninggalkan Israel pada umur 5 tahun, untuk membesar miskin dan pembuat masalah di Philly, diselamatkan oleh guru Home Ec yang membantu dia mencari kedudukannya dalam makanan.

Ia juga penuh dengan 153 gambar penuh warna, 26 ilustrasi air, dan lebih daripada 100 resipi – ia adalah buku berat, dan dengan begitu banyak yang berlaku, anda akan memerlukan beberapa petang untuk membuat jalan anda melalui.

Tetapi resepi penuh dengan cahaya, cerah, rasa yang berani yang membuat anda merasa jazzed lagi tentang ayam panggang dan pita. Anda menghidupkan halaman dan mencari borekas tahini manis, maka beberapa bab di bawahnya ada ricotta cavatelli dengan bolognese putih. Terdapat juga yang tertinggi, seperti tortelli d’erbetta, di samping yang paling rendah, seperti sandwic khas yang mempunyai “mentega hijau.” (Ya, jenis mentega hijau yang menyalahi undang-undang)

Anda berdua di rumah di banci selatan kegemaran anda atau bistro Itali tetapi juga sangat bersedia untuk pergi membeli balang harissa atau duqqa. Buku-buku seperti ini yang menarik tepi memasak ke arus perdana – mereka boleh menentukan apa yang ditebar di kedai runcit anda dan di pantri anda sendiri.

(Kredit imej: Rush Jagoe)

Alon Shaya Panggilan Resipi ini “Cara Kegemaran Baru Anda untuk Membuat Kentang”

Mari kita dapatkan cara ini – ya, anda akan dapati semua bunga kiamat yang dipanggang oleh Shaya dengan memukul feta dalam buku itu. Tetapi jika anda mencari titik kemasukan yang sempurna ke dalam dunia Shaya, resipi gerbang yang akan membuka pintu kepada setiap resipi lain dalam buku itu, datanglah cuba kentang schmaltzy.

Oh, anda tidak mempunyai schmaltz di tangan? Sudah tentu anda tidak. Tiada siapa. (Namun.)

Itulah sebabnya anda juga boleh membuat resipi kentang panggang mudah ini dengan ghee bukannya schmaltz, iaitu apa yang saya lakukan setiap kali saya telah membuatnya. Ia tidak benar hanya lima tahun yang lalu, tetapi hari ini anda boleh dengan mudah mencari ghee di banyak kedai runcit utama, termasuk Trader Joe. Tidak di kedai anda? Anda juga boleh membelinya secara dalam talian; ia akan kekal selama-lamanya dan bernilai beratnya dengan kelebihan keemasan. (Atau cuba salah satu daripada empat kaedah mudah untuk membuat ghee anda sendiri!)

(Kredit imej: Rush Jagoe)

Berikut adalah sesuatu yang anda tidak boleh beli tetapi akan menangis air mata kegembiraan untuk ditemui: garam herba dalam resipi ini. Ia sangat mudah, penggunaan herba yang sihat, dan mudah disesuaikan dan memaafkan. Paling penting, anda boleh menyimpannya dalam beg plastik di dalam peti sejuk selama berbulan-bulan. Saya kini berasa kecemasan ringan apabila garam herba saya menjadi rendah – saya memerlukannya untuk segalanya.

Oleh itu, saya ingin mengemukakan berikut sebagai katalog ringkas dan tidak mengikat tentang apa yang perlu diletakkan di atas garam herba anda.

  • Ayam (terutama dada ayam yang sempurna dimasak)
  • Telur (pasti)
  • Nasi (makan ini dengan trak, berasa sangat baik tentang diri sendiri)
  • Makanan laut (bagaimana boleh awak tidak?)
  • Pasta butfer biasa (tiba-tiba tidak begitu jelas, dan mata bonus jika anda sub mentega anda untuk ghee)
  • Salad (luhur)
  • Segala-galanya, kecuali mungkin pencuci mulut (Saya tidak boleh dipertanggungjawabkan untuk aplikasi pencuci mulut)

Tidak resipi seperti ini mengapa kita beralih kepada buku masakan? Kami membuat kentang panggang sepanjang hidup kami, tetapi dengan dua swap mudah, kami telah membuka pintu kepada sesuatu yang lain. Dan semua itu adalah kerana Alon Shaya bangun satu hari dan memutuskan untuk memberi kami buku masakan Southern-Israel-Itali yang saya masih tidak tahu di mana untuk meletakkan.

Bahan-bahan apa yang telah anda temui dalam buku masakan yang telah menjadi ruji pantry?

Dapatkan resipi!

Kentang Schmaltzy

Herb Garam

Apa yang perlu dibaca & masak seterusnya

Selamat datang ke siri Kitchn Apa Untuk Baca & Masak Seterusnya, di mana editor buku masakan veteran berkongsi buku apa yang harus anda masak dari seterusnya. Setiap bulan, dia akan memilih salah satu buku masak paling laris di Amazon, menyiasat mengapa semua orang telah memasak daripadanya, dan menunjukkan kepada anda satu resipi yang akan mengubah permainan anda di dapur.