Sekiranya sayur-sayuran yang meremajakan memegang tempat yang istimewa di dalam hati anda, dan anda mempunyai perkara yang sebenar untuk “bijirin” yang lembut dan serba lembut, terdapat bahan lain yang anda perlukan pada radar anda: brokoli rice!

Apa Tepatnya Rcc Broccoli?

Seperti rakan kol garamnya, brokoli renyah tidak akan menipu anda sebagai makanan beras. Dibuat dari bunga dan batang, brokoli renyah diproses menjadi biji-bijian seperti beras yang dapat dimasak dengan masak atau tidak mentah, dalam semua cara yang sama dengan menggunakan nasi kembang kol, atau nasi sebenarnya.

Cara Mudah Membuat Risiko Brokoli di Rumah

Bermula dengan kepala keseluruhan, brokoli renyah mudah dibuat dan disatukan sekitar lima minit. Kedua-dua floret dan batang boleh digunakan, dan ia dibuat dengan cara yang sama seperti anda membuat bunga kiub yang runcit: dalam pemproses makanan atau dengan kotak parut.

  • Pemproses makanan: Potong kepala ke dalam floret besar, mengupas lapisan luar dari batang dan potong besar. Dalam satu hingga dua kelompok, denyut dalam pemproses makanan, dalam pecahan satu saat, sehingga tekstur dan saiz beras.
  • Kotak parut: Anda juga boleh menjalankan floret dan batang kupas ke atas lubang terbesar pada kotak parut untuk hasil yang sama.

Ikuti petunjuk kalori: Cara Membuat Nasi Kolar atau Couscous

Mahu pilihan yang lebih mudah? Sebagai tindak balas terhadap kenaikan popularitinya, sesetengah kedai seperti Trader Joe kini menawarkan beg pra-paket brokoli rotan. Mereka biasanya dijual segar di bahagian hasil.

Cara Penggunaan Brokoli Rumpai

Sekiranya anda sudah mempunyai pemegang menggabungkan kembang kol yang direbus ke dalam pelan makan anda, anda sedang menuju ke arah kejayaan dengan rakan brokoli. Brokoli Rice benar-benar serba boleh dan boleh digunakan dalam semua cara yang sama yang anda mungkin menggunakan kembang kiih direbus. Hidangkan ia dimasak atau tidak masak, dalam segalanya dari salad hingga nasi goreng ke mangkuk burrito. Adakah terdapat resipi yang anda suka yang menggunakan periuk kembang kiih? Teruskan dan ubahnya dengan bertukar-tukar brokoli.

Cuba Resipi ini dengan Brokoli Rumpai

Tukar bunga kembang api di setiap resipi ini untuk brokoli yang direbus!

  • Nasi Goreng Kuah
  • Nasi Goreng Kuah Asia dengan Kalua Pork
  • Salad Couscous Mediterranean Cauliflower
  • Kembang Beras Kurrit Burrito