Minggu lepas kami menunjukkan kepada anda gooseberries yang kami pilih semasa bercuti di Kanada. Gooseberries tidak biasanya ditemui di leher kami di hutan dan jadi kami teruja untuk membuat jem dengan setengah liter atau kami telah meninggalkan – memanggilnya cenderahati dapur. Berikut adalah mengintip jem ini sangat mudah, yang mengingatkan kita bagaimana cepat dan mudah sekumpulan jem kecil boleh.

Gooseberries secara semula jadi mendung, dengan biji kecil di dalam buah beri dengan kulit yang agak tebal. Mereka juga mempunyai sedikit “puncak dan ekor” di kedua-dua hujung, sisa-sisa batang dan bunga. Ini perlu dicuci sebelum memasak atau makan. Ini bukan tugas berat, walaupun; kita dibajak melalui kumpulan kecil ini dalam masa beberapa minit sahaja.

Untuk membuat jem dengan gooseberries, kami menimbang mereka kemudian mengukur kira-kira 3/4 daripada berat mereka dalam gula putih. Kami menutupi gooseberries dengan kira-kira 1/2 cawan air dalam periuk kecil dan dikacau dan direndam mereka selama kira-kira 15 minit atau sehingga mereka telah melembutkan dan mula pecah. Kemudian kami menambah gula dan direbus dengan keras selama kira-kira 5 minit – jem yang gelled sangat cepat, kerana gooseberries tinggi pektin. Ini adalah jem sengit!

Ia juga lazat; kami telah menikmatinya pada toast mentega kacang dan yogurt.

Adakah anda merancang untuk membuat jem apa-apa pada musim panas ini?

Berkaitan: Spotlight bermusim (dan Serantau): Gooseberries

(Imej: Faith Durand)