Bolehkah anda meneka apa yang memberikan koktail Champagne ini dengan kemerah-merahan warna merah jambu? Selepas saya mencuba segelas itu, saya hanya perlu mengetahui.

Kawan saya Hillary mendapati tahun ini koktel berkilauan semasa perjalanan melalui kawasan pedalaman Perancis. Dia tinggal di penginapan kecil dengan restoran bersebelahan. Pelbagai koktail ditawarkan sebelum makan malam sebagai aperitif. Hillary memilih keistimewaan rumah, iaitu maison koktail.

Ia adalah sejuk dan effervescent. Keseimbangan rasa manis buah dan rasa citrus yang cerah, sedikit pahit. Dia sangat suka minuman itu, dia bertanya kepada pelayan untuk resipi itu.

Dan sekarang, bertahun-tahun kemudian, pulang ke rumah di Lembah Hudson, New York, bahawa maison koktel di Perancis telah menjadi koktel rumah Hillary sendiri. Beliau baru-baru ini berkongsi formula dengan saya.

Bahan pink merah jambu? Campari – itu dan minuman pedas mandarin orange peach pucat, Mandarine Napoléon. Terdapat sedikit gin yang disemburkan untuk ukuran yang baik juga.

“Cocktail Maison”

Membuat 2 koktel atau lebih

Champagne atau wain berkilau putih lainnya (Hillary menggunakan prosecco)

1 auns Campari (Hillary menggunakan 1 auns)

1 auns Mandarine Napoléon atau minuman keras perisa jeruk lain (Hillary menggunakan 1 auns – dan sering menggantikan Cointreau.) Grand Marnier juga boleh ditukar.)
1/2 auns gin (Asal yang dipanggil untuk bahagian yang sama Campari, Mandarine, dan gin, tetapi Hillary menyesuaikannya dengan sedikit kurang – dalam kes ini, kira-kira 1/2 auns)

Campurkan Campari, Mandarine Napoléon (atau Cointreau), dan gin bersama dalam cawan ukur. Tuangkan kuantiti yang kecil (kira-kira setengah inci – atau lebih kurang mengikut rasa) ke bahagian bawah dua flute champagne. Teratas dengan wain berkilauan. Ulang seperti yang dikehendaki.

Adakah anda mempunyai “koktel rumah”?

Nora Maynard adalah penggali campuran rumah lama dan pengajar sesekali di Pusat Astor NYC. Dia adalah penyumbang kepada Perniagaan Makanan: Ensiklopedia Industri Makanan dan Minuman dan merupakan penerima Fellowship Lembaga Telur Amerika dalam penulisan kuliner di Koloni Writers ‘at Dairy Hollow. Beliau sebelum ini membahas makanan dan minuman dalam filem di The Kitchn dalam ruangan mingguannya, The Celluloid Pantry.

Berkaitan: Inspirasi Perjalanan: Yuzu Mojito dari Tokyo

(Imej: Nora Maynard)