Lebih baik jika kita semua dapat makan roti segar di dapur kita setiap hari. Itu mungkin tidak mustahil, itulah sebabnya kami mengejar Greg Wade, tukang roti di Chicago Publican Quality Roti, yang mengatakan yang terbaik untuk membekukan roti dan mengeluarkannya ketika kami memerlukannya – selama kami mengikuti beberapa peraturan mudah.

Dia bermula dengan apa yang tidak membekukan: “Saya tidak pernah mencadangkan perkara pembekuan seperti baguettes atau ciabatta. Apa-apa sahaja yang mempunyai nisbah permukaan yang besar sehingga tidak pernah menyegarkannya.”

Hanya tentang roti lain yang layak dibekukan, walaupun, termasuk roti sandwich, buatan dunia lama, gulungan makan malam, dan kek kopi beriap. Dan dia berkata mungkin untuk membekukan barang-barang karbohidrat ini dan menikmati mereka kemudian dalam keadaan tidak keras.

Bagaimana Membekukan Roti Anda (dan Makan Itu, Terlalu)

1. Pastikan ia disejukkan sepenuhnya.

Sekiranya anda membuat roti di rumah, ia adalah kunci untuk membiarkan roti sejuk sepenuhnya sebelum membeku. Wade mencadangkan membiarkan roti sejuk selama tiga hingga empat jam.

2. Pisahkan roti.

Membekukan roti sandwic? Slice it sebelum membungkusnya. Ditto untuk kek kopi. Jika tidak, biarkan keseluruhan roti.

3. Pake roti.

Wade membungkus roti dengan ketat dalam balutan plastik sebelum melemparkannya ke dalam peti sejuk. Anda juga boleh menggunakan beg beku zip-atas atau juga pembalut vakum. Orang-orang di King Arthur Flour mengesyorkan roti berkulit keras yang double-bagging untuk melindungi daripada tepi tajam, yang boleh menyebabkan air mata kecil dalam plastik, mendedahkan roti ke pembakar beku. Tidak kira bagaimana anda membungkus roti, matlamat anda adalah untuk mewujudkan penghalang antara roti dan udara penyejuk beku.

4. Membekukan dan tahan.

Roti akan disimpan selama tiga hingga enam bulan dalam peti sejuk, tetapi rasa boleh mula membosankan selepas sebulan. Letakkannya dalam bahagian yang lebih panas dari peti sejuk anda – seperti di pintu – jika ada, katakan, sandwic, dan anda akan merasakannya dengan kerap.

5. Cair dan panaskan semula.

Sebelum anda perlu menggunakan roti, keluarkannya dari pembeku dan letakkan di atas meja di dalam pembungkusannya. Roti akan menyerap sebarang kelembapan di bahagian dalam beg atau balut. Biarkan ia duduk sehingga mencapai suhu bilik. Wade kemudian memanaskan suhu bilik, roti kosong pada 350 ° F selama kira-kira 10 minit. “Ia benar-benar membawa kerak kembali hidup,” kata Wade.

King Arthur mempunyai teknik untuk pergi dari peti sejuk ke oven: Letakkan roti bungkus dalam ketuhar 400 ° F selama 20 minit. Kaedah “pencucian panas” ini membuat barangan menjadi basi dengan cepat, jadi anda ingin menikmati dengan serta-merta.

Sama ada cara, ketuhar adalah rakan anda apabila memakan roti dari peti sejuk.

Buat Roti Anda Sendiri (dan Kemudian Membekukan Ia)

  • Cara Membuat Roti Sandwich Putih Asas
  • Cara Membuat Baguette Perancis di Rumah
  • Cara Membuat Roti Challah
  • Cara Membuat Roti Sahaja
  • Cara Membuat Muffin Bahasa Inggeris
  • 23 Roti Homemade Sesuai untuk Mana-mana Jadual

Adakah anda mempunyai roti dalam peti sejuk anda sekarang?

Di Roti Kualiti Awam, Wade menyelia pengeluaran semua karbohidrat untuk empayar Paul Kahan restoran (Blackbird, Avec, dan The Publican adalah di antara mereka) dan 55 pelanggan borong. Dan dia adalah finalis untuk anugerah James Beard 2017 untuk Outstanding Baker. Jadi wajar untuk mengatakan lelaki itu tahu – dan suka – roti.