Apa-apa sahaja dengan karamel di atas dan kami dijual. Tetapi beri kami kekayaan beraroma dulce de leche dan kami goners lengkap.

Apabila kita tidak merasa seperti membuat versi panjang dulce de leche, kami ingin menjadikan versi pintasan ini sebagai gantinya:

Inilah yang anda lakukan:

Ambil satu boleh memerah susu pekat. Keluarkan pembalut itu. Letakkan dalam periuk. Tutup dengan air. Rebus selama satu atau dua jam. Presto chango, dulce de leche!

Jika kita tahu bahawa kita mempunyai ais krim untuk pencuci mulut, kita meletakkannya di atas dapur apabila kita mula menyiapkan makan malam. Pada saat kami selesai makan, sos siap dibuang dan dinikmati.

Satu jam memberi anda lebih manis dan lebih cair. Dua jam memberikan sos tebal dengan rasa karamel yang lebih dalam.

Satu-satunya kaveat di sini adalah untuk memerhatikan paras air. Anda ingin memastikan bahawa kalis air sentiasa dilindungi oleh air, atau ia akan panas tidak sekata dan mewujudkan tempat tekanan yang boleh menyebabkan meletup. Tetapkan pemasa untuk pergi setiap 30 minit untuk mengingatkan anda untuk menyemaknya.

Sekiranya perkataan “meletup” membuat anda mundur, kami juga telah mendengar bahawa anda boleh mencurahkan susu pekat manis yang tidak dimasak ke dalam hidangan kaca dan microwave dengan hasil yang sama. Jika anda mencuba versi ini, kami cadangkan microwaving dalam jangka masa lima minit dan kacau susu di antara.

Apa yang anda suka lakukan dengan dulce de leche?

Berkaitan: Soalan Baik: Bagaimana Saya Membuat Caramels Chewy?

(Imej: ahli Flickr Pinot & Dita dilesenkan di bawah Creative Commons)