Setiap sekali-sekala dalam penaik kami, kami dapat melihat resipi yang memerlukan satu sudu atau dua gluten gandum penting. Oleh kerana ia hampir selalu disenaraikan sebagai “pilihan” dan kerana ramuannya sukar dicari, kami mengambil masa untuk menangkap apa yang kami hilang!

Gluten gandum penting seperti tepung berkuasa tinggi yang semuanya gluten dan kanji yang sangat sedikit. Ia bukan secara teknikal tepung, tetapi ia dibuat dari tepung gandum yang telah terhidrasi untuk mengaktifkan gluten dan kemudian diproses untuk menghilangkan segala-galanya tetapi gluten itu. Ia kemudiannya kering dan tanah menjadi serbuk.

Kerana ia gluten hampir tulen, sedikit pergi jauh untuk meningkatkan keanjalan dan kenaikan doh mentah dan kenyal dan kesunyian di roti akhir. Kebanyakan sumber pembakar mengesyorkan kira-kira satu sudu untuk setiap 2-3 cawan tepung.

Anda boleh menambah gluten gandum penting kepada mana-mana resipi roti, tetapi ia amat berkesan apabila membakar tepung protein rendah seperti gandum dan rai (yang mempunyai masalah untuk membina gluten yang cukup) atau dalam resipi dengan banyak bahan tambahan ditambah seperti kacang, kering buah, atau biji. Kami menambah beberapa sudu besar gluten gandum penting apabila resipi mengesyorkan menggunakan tepung roti protein tinggi tetapi semua yang kita ada adalah tepung serba guna biasa, seperti dengan bagel dan beberapa roti artisan.

Kami juga baru-baru ini mendapati bahawa gluten gandum penting adalah bahan utama dalam seitan! Pastikan anda menyimpan saham jika anda ingin memulakannya di rumah.

Kami tidak sering melihat gluten gandum penting di kedai runcit biasa, tetapi kadang-kadang kita mempunyai nasib mencarinya di kedai-kedai khusus atau kedai makanan kesihatan. Anda juga boleh memesan secara online dari salah satu daripada sumber-sumber ini:

• Gluten Gandum Penting dari Kilang Merah Bob, $ 7.55 untuk 1.5 paun beg
• Gluten Gandum Penting dari King Arthur Flour, $ 5.75 untuk 1 paun beg
• Gluten Gandum Vital dari Arrowhead Mills, $ 38.65 untuk 12 paket 10-ounce

Bilakah anda menggunakan gluten gandum penting dalam masakan anda?

Berkaitan: Peralatan Dapur Penting: Roti Bread

(Imej: Kilang Merah Bob)