Saya melihat pasta gandum ini di kedai runcit dan terpaksa mengetahui apa yang berlaku. Adakah ia lebih baik daripada pasta gandum 100% yang lain?

Einkorn, atau monococcum triticum, adalah spesies gandum, khususnya spesis gandum yang pertama untuk ditanam. Ia mempunyai sekam yang sukar dan tumbuh di tanah miskin di mana spesies gandum lain tidak boleh. Kerana spesies ini tetap tidak berubah sejak penanamannya ribuan tahun yang lalu, ia benar-benar adalah gandum pada bentuk paling murni. Hari ini, gandum yang membentuk roti dan pasta kami telah diubah suai untuk menjadi lebih mudah dan menjadi tanaman yang lebih produktif. Perubahan ini menjadikan gandum lebih rumit dan, ada yang berpendapat, kurang sihat.

Jadi apa yang dimaksudkan untuk makan bentuk tulen gandum untuk pesto penne anda? Tidak banyak. Rasa Einkorn pasta seperti pasta gandum yang lain. Ia mempunyai penampilan yang sedikit kemerah-merahan, tetapi pemasak dan rasa seperti pasta gandum keseluruhan berkualiti tinggi yang anda mungkin telah cuba. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penyelidikan yang menunjukkan bahawa bentuk gandum yang lebih tulen ini boleh diterima oleh orang yang mempunyai kepekaan gandum dan juga mereka yang mempunyai penyakit seliak. Bottom line, saya rasa sejarah di belakang einkorn menarik dan ia tidak boleh menyakiti untuk memilih bentuk yang paling tulen dari makanan yang kami makan berbanding versi yang diubah suai, tetapi jangan mengharapkan ia mengubah spageti dan bakso anda.

Pernahkah anda mencuba pasta einkorn?

Berkaitan: Adakah Anda Memasak dengan Pasta Gandum Keseluruhan?

(Imej: Komunikasi Crescendo)

Apartment Therapy Media membuat segala usaha untuk menguji dan mengkaji produk secara adil dan telus. Pandangan yang dinyatakan dalam kajian ini adalah pandangan peribadi pengulas dan ulasan produk tertentu ini tidak ditaja atau dibayar oleh apa-apa cara oleh pengilang atau ejen yang bekerja bagi pihak mereka. Walau bagaimanapun, pengeluar tidak memberi kami produk untuk tujuan ujian dan kajian semula.