Pada hujung minggu, kami ingin melakukan projek-projek yang akan memberi kami blok bangunan makan untuk dibekukan dan kemudian digunakan. Kadang-kadang ini mengambil sedikit masa tambahan, jadi hujung minggu adalah masa yang tepat untuk melabur dalam makanan kemudian. Kegemaran semasa adalah projek dua untuk satu: pir dan pir aromatik rebus.

Puyang merebus adalah cara yang mudah, oh-so-canggih untuk membina salad atau pencuci mulut. Mereka juga agak ringan, yang baik untuk kesedaran diet kita sekarang.

Apa yang anda lakukan ialah meremukkan pear dalam wain merah, bersama dengan gula dan rempah-rempah, jika anda mahu. Anda ditinggalkan dengan pear merah-hued cantik, putih berkrim dan lembut. Mereka manis, kaya dan sedikit pedas dengan kayu manis dan ulas. Kami ingin menambah daun bay segar untuk cecair pemburuan kami juga.

Pear boleh dibelah dua dan dipenuhi dengan krim cambuk atau mascarpone (idea yang kami lihat di blog Grant) untuk pencuci mulut yang elegan. Atau mereka boleh dihiris dan dilambung dengan keju biru dan sayur-sayuran gelap untuk salad musim sejuk. Mereka dibuat ke hadapan dan menyimpan dengan baik di dalam peti sejuk.

Ramai resep mengarahkan anda, bagaimanapun, untuk membuang wain merah yang anda memakan pear itu. Kami terkejut kerana ini pada masa ini hampir sama dengan resipi asas untuk satu trik pencuci mulut yang sangat kegemaran kami: Sirap wain merah yang dibumbui.

Kami letakkan ini semuanya – ais krim vanila, kek oren, custard. Ia penuh rasa dan manis dan lezat. Plus itu lebih mudah daripada pir; anda hanya meremehkan sebotol wain merah dengan beberapa gula dan kayu manis sehingga ia adalah sirap tebal, berkilat.

Seperti yang kita katakan – baik dengan apa-apa! Cecair yang tinggal dari pir sangat sesuai untuk merayap dan mengurangkan ke dalam sirap seperti ini. Tambah sedikit rempah tambahan jika anda mahu.

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk mengurangkannya, tuangkan ke dalam beg dan beku sehingga anda mahu.

Dan tentu saja, ia tidak mengatakan bahawa pencuci mulut yang ideal dalam urat ini akan dibelasah pear, aiskrim vanila buatan sendiri, dan sirap wain merah yang dibumbui. Yum!

Di bawah: mudah, Nigella clementine yang lazat dengan sirap wain merah.

Pear dibakar dalam Wain Merah
1 botol wain merah
5-6 pear, dikupas
1 1/2 cawan gula
Rempah – dua batang kayu manis, beberapa ulas, beberapa biji ketumbar – apa sahaja yang anda mahukan
Secubit garam

Gabungkan semua bahan. Rebah selama kira-kira 30 minit atau sehingga pir lembut. Biarkan pear sejuk dalam cecair pemburuan. Tahan cecair pemburuan dan potong pir untuk berkhidmat.

Syrup Wain Merah Spiced
Pencucian cecair dari pir, di atas

Rebek cair ke bawah sehingga ia mengurangkan kira-kira 1 cawan. Jangan biarkan ia terbakar, dan tutupkan sedikit untuk menyimpan wain merah daripada memancung dapur anda. Akan tetap sangat baik di dalam peti sejuk atau peti sejuk.