Tiada sesiapa keperluan pan donat dengan cara yang sama bahawa tiada siapa keperluan donat di tempat pertama. Tetapi adakah saya mahukannya? Selepas melihat Donat Cider Donat yang Leela dimasak awal bulan ini, anda bertaruh saya lakukan!

Kelebihan pan donat adalah jelas. Baking mereka dalam kuali adalah jauh lebih mudah dan kurang berantakan daripada mendalam. Baking bukan menggoreng juga lebih sihat, walaupun jumlah mentega dan gula yang masih dalam resipi ini tidak mencukupi sebagai makanan yang sihat (sedih!).

Saya telah membakar donat sebelum dengan melancarkan doh ke bulatan dan meletakkannya di atas lembaran penaik. Itu berfungsi baik-baik saja, tetapi kuali akan memegang doh sambil naik dan membuat donat yang halus. Kuali juga membolehkan anda membuat “donat” daripada benda seperti adunan kek dan adunan muffin, yang tidak akan memegang bentuknya tanpa kuali.

Dan sejauh peralatan dapur pergi, kuali ini agak murah. Untuk sekitar $ 10, anda boleh mendapatkan kuali tanpa kayu untuk enam donat bersaiz biasa atau dua belas donat mini. Kedua-dua jenama paling popular itu kelihatan seperti Wilton, boleh didapati di Sur la Table, dan Norpro, yang terdapat di Amazon:

Wilton Donut Pans dari Sur la Table, $ 9.95 untuk pan mini donat atau $ 10.95 untuk pan donut bersaiz standard
Norpro Donut Pans dari Amazon, $ 12.75 untuk pan mini donat atau $ 14.99 untuk pan donat bersaiz standard

Saya fikir ini akan menjadi hari cuti yang sempurna, sama ada saya sendiri (attn: suami) atau rakan-rakan penaik saya. Ia sedang dalam senarai sekarang.

Adakah anda mempunyai kuali donat? Awak sukakannya?

Berkaitan: Watch Trend: Adakah Donuts Cupcake Baru?

(Imej: Sur la Table)