(Kredit imej: Terapi Apartment)

Nutmeg telah datang jauh sejak hari-hari ketika ia dianggap untuk menangguhkan wabah. Hari-hari ini lebih banyak dihargai untuk sifat penambah rasa, dan anda akan mendapati ia digunakan dalam segalanya dari hidangan daging hingga latte kegemaran anda.

Apa itu Nutmeg?

Rasa: Manis
Penggunaan Paling Popular: Barangan, daging, stew dipanggang

Nutmeg sebenarnya adalah benih buah tropika yang diandaikan berasal dari New Guinea (buah yang sama yang memberi kita coklat, sebenarnya). Biji-bijian berwarna coklat muda di luar, berbentuk bujur, dan sekitar satu inci panjang. Di dalam, terdapat lapisan padat tisu dan minyak wangi yang padat.

Untuk rasa yang terbaik, beli biji keseluruhan dan parut hanya jumlah yang anda perlukan dengan menggunakan mikroplane. Anda tidak perlu memanggang benih atau mengeluarkan kulit luar sebelum menggunakannya, dan benih pala akan terus bertahan selama bertahun-tahun. Pala bubuk cepat kehilangan potensinya.

Cara Menggunakan Nutmeg

Dalam hidangan manis, buah pala berfungsi dengan baik dengan hidangan berasaskan tenusu dan sering digunakan dalam sos custard dan pencuci mulut. Anda juga akan mendapati ia digunakan bersama dengan rempah-rempah hangat lain seperti kayu manis, buah pelaga, dan ulas dalam kue dan kek cuti.

Nutmeg juga sering digunakan dalam hidangan berasaskan daging yang lazat, di mana ia secara semulajadi meningkatkan dan menyusun rasa. Anda akan melihatnya dalam campuran sosej, lasagnas, dan ragus. Nutmeg juga berpasangan dengan skuasy musim sejuk dan sayur-sayuran berdaun yang gelap.

Di dalam hidangan manis atau sedap, sedikit buah pala pergi jauh – terutamanya apabila anda memerah segar. Kebanyakan resepi memanggil hanya satu-kelapan daripada satu sendok teh, dan jarang sekali lebih daripada satu perempat.

Jika anda rasa rasa buah pala terlalu kuat untuk keinginan anda, cuba gantikannya dengan coklat. Mace mempunyai rasa manis dan kurang astringen.

Resipi untuk Memasak dengan Nutmeg

  • Maple Pumpkin Pie dengan Streusel Topping
  • Sticky Lemon Rolls with Lemon Cream Cheese Glaze
  • Cookies Snickerdoodle Super-Soft
  • Pai Gembala Deep-Dish dengan Kentang Manis dan Kari Ayam
  • Buat-Ahead “Ham & Keju” Sarapan Kering