(Kredit imej: Michelle Peters-Jones)

Digunakan untuk kedua-dua daunnya dan benihnya (baik keseluruhan dan tanah), fenugreek, juga dikenali sebagai methi dan shambalileh, adalah ramuan yang unik dan sangat wangi.

Apa itu Fenugreek?

Rasa: Pahit manis
Penggunaan Paling Popular: Serbuk kari, campuran rempah, teh

Asal untuk Asia dan Mediterranean, kedua-dua benih dan daun (segar atau kering) tumbuhan fenugreek boleh dimakan. Biji-bijiannya kecil, keras, dan mempunyai bentuk segi empat tepat seperti kacang kering atau jagung jagung. Daunnya rata dan berbentuk lembing, dan memancar keluar dari batang tengah. Walaupun kedua-dua bau seperti karamel atau sirap maple apabila dipanaskan, rasa mereka agak pahit, seperti gula terbakar.

Simpan fenugreek keseluruhan dan tanah di dalam bekas kedap udara, di lokasi yang sejuk, kering dan gelap sehingga enam bulan. Daun fenugreek segar mempunyai jangka hayat yang pendek dan harus digunakan dengan serta-merta.

Baca Lagi: 11 Rempah-rempah Penting untuk Memasak India

Cara Menggunakan Fenugreek

Fenugreek paling banyak digunakan dalam masakan India, walaupun ia juga terdapat di masakan Afrika Utara dan Timur Tengah. Benih tanah sering digunakan dalam serbuk kari, campuran rempah, sapu kering, dan campuran teh. Cubuk juga boleh ditaburkan di atas yogurt, sayur-sayuran masak, atau sos. Daun segar boleh ditambah kepada salad dan hidangan yang dimasak.

Resipi untuk Memasak dengan Fenugreek

  • Panggang Lembu Vindaloo
  • Spiced Yellow Dal dengan Beras (Kitchari)
  • Cara Membuat Susu Ibu (Teh Laktasi)
  • Jagung Jagung dan Nasi Kelapa