Ini daun aromatik, kadang-kadang dirujuk hanya sebagai daun kapur, mempunyai rasa limau-limau yang unik yang mungkin anda alami jika anda pernah makan makanan Thai.

Apa Makrut Lime Daun?

Rasa: Asam
Penggunaan Paling Popular: Sos, sup

Asli ke Asia Tenggara, daun limau makrut boleh digunakan segar, kering, atau dibekukan. Daun-daun hijau yang dalam agak sukar, dengan aroma jeruk segar yang sengit.

Daun segar boleh disimpan selama beberapa hari di dalam peti sejuk, tetapi jika anda menunggu terlalu lama, mereka akan berubah menjadi coklat. Sekiranya anda tidak menggunakan daun dengan segera, simpannya dalam beg tertutup di dalam peti sejuk atau letakkannya ke udara kering dan kemudian simpannya di dalam balang rempah kedap udara, dari haba dan cahaya.

Lebih Banyak Nama

Jeruk makrut adalah istilah Asia Tenggara untuk apa yang anda ketahui sebagai kapur kaffir. Apa yang ramai yang tidak sedar, adalah nama ini agak menyinggung perasaan. Tidak ada yang pasti sama persis di mana nama kaffir kapur berasal – tetapi sesetengahnya menyakiti masyarakat tertentu. Untuk itu kita tidak lagi menggunakan sebutan, sebaliknya merujuk kepada daun aromatik ini sebagai daun limau makrut, atau hanya daun limau.

Cara Menggunakan Daun Makrut Lime

Daun limau Makrut biasanya digunakan dalam sup, sos, kari, dan hidangan ikan. Mereka paling banyak digunakan dalam memasak Thai, tetapi juga boleh didapati di masakan Laotian, Kamboja, dan Indonesia. Daun boleh digunakan secara keseluruhan atau tipis dihiris untuk memberikan rasa, dan sama seperti daun bay, herba-herba yang sukar ini biasanya dikeluarkan dari hidangan sebelum makan.

Resipi untuk Coking dengan Daun Makrut Lime

  • Teh Gin Petang
  • Ice Pops Mango-Coconut Bryant Terry
  • Nasi Kelapa
  • Sup Kelapa Thai