Mencari koktel baru untuk berkhidmat musim cuti ini? Sesuatu yang sama baiknya apabila dihidangkan dalam kaca koktel, atau hangat dalam cawan? Bagaimana pula dengan Rempah Musim Luruh, minuman yang mempunyai kemanisan cider epal segar, jeruk segar lemon, dan sepakan lembut, namun tidak jelas dan pedas Domaine de Canton liqueur halia?

Apabila saya mula-mula merasakan resipi untuk Spice Autumn, saya tersentak dengan bagaimana gabungan rasa istimewanya kepada Hot Apple-Halia Toddy (cider, madu, lemon, halia, dan minuman keras) yang saya ketagih pada musim sejuk lepas.

Tetapi apa yang dilakukan oleh Hot Apple-Ginger Toddy dalam lima ramuan, Spice Autumn membuat kerja cepat, cekap dalam tiga (cider, jus lemon, minuman keras halia).

Rahsia? Liqueur halia Domain de Canton melakukan tugas triple. Ia menyediakan:

  • Sweetness (tidak perlu menambah madu)
  • Kepuasan Gingery (tidak perlu barang-barang segar)
  • Dan, yang terakhir, tetapi tidak kurang, membosankan (walaupun dengan cara yang ringan: beratnya pada alkohol yang ringan 28 peratus, Domaine de Canton tidak membungkus pukulan yang sama seperti kebanyakan rums atau whiskeys, yang duduk di 40-45 peratus atau sebagainya.Untuk sebab ini, resipi itu menunjukkan pukulan tambahan pilihan semangat gelap, secukupnya).

Saya cuba resipi dua cara yang berbeza: mulled dan sejuk. Keputusan itu? Sama-sama lazat panas dan sejuk, tetapi versi yang diperkatakan hanyalah apa yang diperintahkan oleh doktor untuk sakit tekak yang saya telah menyusui minggu ini. Seorang penjaga.

Autumn Spice (disesuaikan daripada Domaine de Canton, digunakan dengan kebenaran)

membuat satu minuman

2 auns Domaine de Canton Ginger Liqueur
pukulan rum atau wiski gelapopsional – saya meninggalkan ini)
2 auns cider epal segar
1/2 auns jus lemon segar
kayu manis untuk hiasan pilihan

Untuk minuman sejuk: Tambah semua ramuan ke dalam kaca highball yang dipenuhi ais dan kacau [Nota: Saya mahu minum minuman lurus, jadi menggoncang semua ramuan dalam pengocok koktail yang penuh ais dan tenggelam ke dalam gelas koktel.]

Untuk minuman panas: Rebus cider dalam periuk kecil di atas dapur (tambah batang kayu manis jika dikehendaki). Tambah jus lemon segar dan Domaine de Canton dan teruskan panas secara ringkas. Tuangkan cawan atau cawan kecil.

Apa koktel yang anda akan berkhidmat pada musim cuti ini?

Nora Maynard adalah penggali campuran rumah lama dan pengajar sesekali di Pusat Astor NYC. Dia adalah penyumbang kepada Perniagaan Makanan: Ensiklopedia Industri Makanan dan Minuman dan merupakan penerima Fellowship Lembaga Telur Amerika dalam penulisan kuliner di Koloni Writers ‘at Dairy Hollow. Beliau sebelum ini membahas makanan dan minuman dalam filem di The Kitchn dalam ruangan mingguannya, The Celluloid Pantry.

Berkaitan: Resipi untuk kehangatan: Hot Halia-Apple Toddy

(Imej: Nora Maynard)