(Kredit imej: Christine Gallary)

Grilling sentiasa menjadi cara yang menyeronokkan untuk memasak di luar rumah dan menambah beberapa rasa berasap kepada makanan anda, tetapi anda tidak hanya menyiram panggang pada waktu makan. Sebenarnya, salah satu cara kegemaran saya untuk menggunakan panggangan adalah untuk jam gembira – udang panggang yang dicelupkan dalam sos koktel, potong sosis potong untuk menggigit dengan mustard pedas, dan – kejutan! – sitrus panggang untuk koktel.

Mengapa mengganggu jeruk panggang? Grilling menambah rasa halus, berasap dan menjadikan buah-buahan lebih enak. Plus, hirisan lemon dan kapur kelihatan cantik cantik dengan warna-warna terang dan gril mereka.

(Kredit imej: Christine Gallary)

Grilling citrus untuk minuman semudah itu berbunyi – memotong limau, lemon, atau oren menjadi irisan atau irisan, kemudian buangnya ke grill panas sehingga tanda grill muncul di kedua belah pihak. Saya suka mengambil langkah tambahan mencincang sitrus dengan sedikit gula sebelum memanggang untuk menambah sedikit rasa karamel, tetapi langkah itu adalah sepenuhnya pilihan.

(Kredit imej: Christine Gallary)

Sebaik sahaja sitrus keluar dari panggangan, saya membiarkan mereka menyejukkan sedikit dan jus mereka, membelenggu mereka, atau menggunakannya sebagai hiasan dalam minuman. Saya suka panggang sitrus untuk sangria, mojitos, dan caipirinhas, tetapi mereka juga akan baik dalam segelas teh yang tinggi dan berais limau atau teh es.

Dan jangan takut memupuk dan memanggang buah-buahan lain. Nasi goreng atau buah-buahan batu adalah menyeronokkan untuk digunakan dalam koktel juga!

Petua Bonus! Ambil lemon panggang di luar koktel – memerah mereka di atas makanan laut panggang atau tambahkan baji ke kebab makanan laut sebelum memanggang!

5 Resipi untuk Cuba dengan Citrus Panggang

  • Rosemary Limeade berkilauan
  • Lemonade Halia Pedas
  • Limoncello Gin Cocktail
  • Peru Pisco Punch
  • Piala Pimm