(Kredit imej: Christine Gallary)

Sesetengah orang menyukai ritual penembakan dan mengupas kacang fava, tetapi proses dua langkah masih padat tenaga kerja. Selepas mendapatkan kacang keluar dari buah mereka, mereka masih perlu dicelupkan dalam air mendidih, kemudian berlumuran dalam air ais, sebelum kulit yang sengit datang dengan mudah. Berikut tip untuk mengupas mereka yang tidak memerlukan dapur atau satu setitik air: gunakan peti sejuk anda!

  1. Shuck biji fava keluar dari buah mereka, kemudian letakkannya dalam satu lapisan pada satu lembaran penaik atau pinggan.
  2. Letakkan dalam peti sejuk sehingga kacang fava beku pepejal, sekurang-kurangnya 30 minit. (Jika tidak digunakan dengan serta-merta, pindahkannya ke beg plastik yang boleh ditutup dan simpan beku.)
  3. Biarkan kacang-kacangan fava duduk pada suhu bilik sehingga mereka dibuang, perlu mengambil masa kira-kira 10 hingga 15 minit. Anda akan tahu mereka sudah bersedia apabila kulit mula kelihatan kedutan.
  4. Pop biji fava dari kulit mereka dan mereka sudah bersedia untuk memasak.

(Kredit imej: Christine Gallary)

Mudah, kan? Tidak perlu membakar dapur atau membazirkan sebarang air.

Oleh kerana favas hanya terdapat pada musim bunga dan sukar untuk mencari beku, stok apabila anda melihatnya. Sekiranya anda menyusun kacang yang tidak disedihkan dalam peti sejuk, anda boleh mengoyak, mengupas, dan menggunakannya pada waktu luang anda sepanjang tahun!