(Kredit imej: Oriana Koren)

Celery adalah kerja keras sebenar di dapur, tetapi jarang sekali kita menggunakan sekumpulan besar dalam satu sesi memasak. Kebanyakan resipi memerlukan hanya satu atau dua tulang rusuk, dan pada masa yang kita sampai ke selebihnya, ia sering lemas dan lembap. Berikut adalah cara terbaik untuk menyimpan saderi untuk memastikan ia segar dan segar selama mungkin.

3 Kunci untuk Menyimpan Kepala Saderi

Untuk membantu kenang-kenangan mengekalkan kekisuhannya dan tahan seberapa lama yang mungkin, anda akan ingin menanggalkan beg plastik itu sebaik sahaja anda pulang dari kedai. Walaupun ia mudah, ternyata ia bukan cara terbaik untuk menyimpan saderi.

Sebaliknya, terdapat tiga elemen utama apabila ia datang kepada cara terbaik untuk menyimpan saderi: Simpannya, bungkusnya dalam kerajang aluminium, dan simpan di dalam laci crisper peti sejuk. Sayur-sayuran akan kehilangan kelembapan yang kurang jika disimpan secara menyeluruh selama mungkin, dan kerajang harus cukup ketat agar kelembapan tidak dapat melarikan diri, tetapi tidak begitu ketat sehingga ia mereput batang.

Mengapa Kaedah ini berfungsi

Seperti buah-buahan dan sayur-sayuran lain, saderi secara semulajadi melepaskan gas etilena. Apabila disimpan dalam beg plastik, gas terperangkap dan mempercepatkan kehilangan lembapan dan kerosakan. Menurut isu lama Cook’s Illustrated, foil, sebaliknya, membolehkan etilena melarikan diri (sambil mengekalkan kelembapan) dan melambatkan kerosakan.

Cara Terbaik untuk Simpan Seledri Potong

Sekarang, jika tangkai saderi sudah dipotong, terdapat kaedah yang lebih baik untuk penyimpanan. Setelah dipotong, tangkai akan kehilangan kelembapan pada kadar yang lebih cepat, sehingga mereka paling baik disimpan di dalam peti sejuk dalam bekas yang tertutup, tenggelam di dalam air. Ini menjadikan tangkai terhidrasi dan segar.

Lebih banyak Kismis

  • 6 Cara Membuat Celery Lebih Menarik
  • 7 Alasan Celery Leaves Perlu Lebih Banyak Perhatian
  • 10 Cara Penggunaan Sehingga Senyawa Saderi
  • Apa yang boleh saya lakukan dengan sekumpulan Saderi?

Adakah anda mempunyai sebarang tip lain untuk menyimpan saderi?