(Kredit imej: Emma Christensen)

Kuning kuning telur yang cemerlang adalah hal yang menghairankan, dan memisahkan kuning telur dari putihnya tanpa pecah boleh menjadi latihan dalam kekecewaan. Saya katakan melupakan alat-alat mewah dan lupa melemparkan kuning telur antara cengkerang tajam – cara yang paling boleh dipercayai, pasti-api untuk memisahkan telur adalah untuk mendapatkan tangan anda kotor.

(Kredit imej: Emma Christensen)

Kaedah ini mudah: Crack telur ke dalam mangkuk cetek dan buang cangkerang. Turunkan jari anda ke dalam mangkuk dan cawan dengan lembut di bawah kuning. Pegang jari anda dengan longgar, dengan lebar ruang rambut di antara mereka, dan angkat kuning dari mangkuk. Putih-putih akan mengalir melalui jari-jari anda dan kembali ke dalam mangkuk, meninggalkan anda dengan satu kuning sempurna yang dilingkari di tangan anda. Letakkan kuning telur dalam mangkuk kedua dan pindahkan putih ke mangkuk ketiga, kemudian teruskan memisahkan seberapa banyak telur yang diperlukan.

Saya suka kaedah ini untuk memisahkan telur untuk beberapa sebab. Satu, jari anda tumpul dan lembut – tidak ada tepi yang akan merebahkan atau memecahkan kuning telur (walaupun berhati-hati jika anda menyimpan kuku anda lama!). Jari anda juga jauh lebih sensitif daripada apa-apa alat lain, jadi anda sebenarnya boleh rasa bagaimana dengan teliti kuning telur perlu dikendalikan pada mana-mana titik tertentu. Jika anda memisahkan sekumpulan telur, anda juga boleh pergi lebih cepat – retak telur, sudu, dan anda sudah selesai.

Rasanya sedikit kotor dan mendapat tangan anda kotor, tetapi saya tidak mempunyai rehat kuning telur pada saya selama bertahun-tahun menggunakan kaedah ini. Adakah anda bersetuju? Atau adakah anda suka kaedah yang berbeza??

Lebih banyak pada Telur Pemisah!

  • Mengapa Anda Perlu Menggunakan 3 Mangkuk Apabila Telur Mengasingkan
  • Baking Takut: 3 Tips untuk Telur Pemisah
  • Jauhkan ‘Em Terpisah: Kenapa Tidak Ada Yolks dalam Telur Putih?
  • Petua Pintar: Bekukan Yolks dan Putih Telur Sisa