(Kredit imej: Jayme Henderson)

Siapa yang tidak menginginkan mentega chive yang dicairkan pada stik panggang mereka atau cuka zesty chive cuka pada salad mereka pada musim sejuk yang mati? Saya suka meniup tetamu saya di pesta makan malam pada bulan Disember dengan rasa yang membangkitkan bau, kenangan, dan citarasa musim panas.

Mencari cara untuk menikmati perisa panas musim panas sepanjang tahun adalah salah satu aspek yang paling bermanfaat untuk berkebun. Saya hampir mendapat pemikiran yang lebih teruja mengenai cara untuk mengekalkan herba saya daripada saya membesarkan mereka!

(Kredit imej: Jayme Henderson)

Whip Some Butter Chive

Saya suka membuat mentega chive. Ia sangat mudah untuk membuat dan membeku dengan sangat baik. Cincang halus kira-kira 1/4 gelas chives segar dan kacau mereka ke dalam tongkat mentega suhu bilik. Anda boleh membentuk mentega menjadi bentuk silinder, gulung dalam bungkus plastik, dan simpan di dalam peti sejuk, supaya anda dapat memotong sedikit pada satu masa. Mentega chive adalah magis yang disajikan di atas stik panggang.

Buat Minyak Chive

Tidak ada apa-apa seperti menghisap roti hangat, berkerak menjadi minyak chive dengan sedikit garam dan lada. Saya membuat minyak chive saya dengan melelas (tidak wajib, tetapi disyorkan) sebilangan kecil chives dicincang kasar; Saya mendidih mereka selama 10 saat, memindahkan mereka ke mandi ais, dan pat kering. Purée mereka dalam pengisar, bersama-sama dengan 1/2 cawan minyak zaitun yang berkualiti dan sebati garam. Dinginkan campuran minyak semalaman dan ketatkan ke dalam balang yang bersih pada hari berikutnya. Gunakannya dalam masa seminggu.

Emma juga menulis tentang cara membuat minyak zaitun herba, jadi bacalah untuk arahan yang lebih terperinci.

Bunga Curam untuk Chive Blossom Cuka

Basuh bunga chive segar di dalam air sejuk dan keringkan dengan teliti. Saya menggunakan pemutar salad. Isikan balang mason 1/2 hingga 2/3 penuh dengan bunga chive. Teratas dengan cuka anggur putih, segel, dan simpan di tempat yang sejuk, gelap selama dua minggu. Keluarkan pepejal itu, tuangkan ke dalam botol bersih, dan buanglah cerah merah jambu ini, cuka bawang bumbu ringan di atas semua salad kegemaran anda.

(Kredit imej: Jayme Henderson)

Freeze Your Chives

Sudah tentu, tidak ada pengganti untuk menikmati buah segar yang segar, tetapi jika anda mempunyai banyak, pembekuan selalu menjadi kemungkinan. Saya cenderung menggunakan kuali beku dalam sup, sos, dan stew, kerana rasa kiwi kekal konsisten dari masa ke masa, tetapi tekstur cenderung untuk mengalami selepas pencairan. Dalam keadaan ini, saya mencuci dan mencincang halus sebelum membeku. Selepas ini, anda mempunyai beberapa pilihan:

  • Isi dulang ais kiub dengan kucai cincang. Masukkan sedikit air atau minyak zaitun untuk menutupi herba dan membekukan sehingga pepejal. Semak jawatan Faith mengenai cara membekukan dan mengekalkan herba segar dalam minyak zaitun.
  • Keringkan beku kucai anda dengan sama ada vakum-menyegarkan herba atau dengan meletakkannya dalam beg penyejuk beku dan mengeluarkan udara sebaik yang anda boleh. Saya telah menggunakan jerami dalam keadaan ini.

Dehidrat atau Chives kering

Walaupun saya telah membaca banyak catatan yang menerangkan proses pengeringan chives, saya mendapati kaedah ini sukar dan tidak mempunyai kejayaan yang terbaik dengannya. Warna kerap mengalir keluar, seperti juga potensi rasa. Tekstur juga boleh mendapatkan sedikit “berkayu.”

Sekiranya anda mempunyai teknik untuk menghidratkan chives yang lazat, sila berkongsi pendapat anda, kerana ini adalah sesuatu yang saya benar-benar ingin dicapai di dapur saya.

Adakah anda mempunyai cara kegemaran lain untuk memelihara ruji taman ini?