Kadang-kadang saya tidak memerlukan alpukat keseluruhan, terutama ketika saya membuat makanan untuk diri saya sendiri, jadi saya sering ditinggalkan dengan separuh avokado ganti. Seperti yang kita ketahui, permukaan potongan alpukat cepat berubah menjadi coklat dan berlendir, sehingga sukar untuk disimpan di dalam peti sejuk untuk jangka masa yang panjang. Teruskan membaca untuk hujung terbaik saya untuk memastikan pemotongan alpukat hijau, segar dan lazat. (Dan tidak, ia tidak melibatkan lubang!)

Mengapa alpukat berubah warna coklat apabila dipotong terbuka?

Enzim dalam alpukat menyebabkan daging menjadi teroksidasi apabila terdedah kepada udara, menjadikannya warna coklat yang tidak menarik. Inilah sebabnya mengapa alpukat sering hijau di bawah lubang tetapi coklat di permukaan yang terdedah di sekelilingnya – permukaan di bawah lubang dilindungi dari oksigen. Tetapi perlindungan bukan mengenai lubang itu sendiri, hanya cara lubang bertindak sebagai penghalang.

Penyelesaian biasa

Pendekatan yang biasa adalah untuk menghadkan pendedahan permukaan potong kepada oksigen. Ramai orang hanya menekan sekeping bungkus plastik di permukaan potong dan melekatkannya ke dalam peti sejuk. Saya telah mencuba ini dan saya mendapati ia kurang. Pertama, saya tidak suka bungkus plastik dan kedua, ia jarang membuat meterai yang ketat untuk memastikan udara keluar.

Satu lagi penyelesaian adalah untuk memuntahkannya dengan jus lemon atau kapur tetapi saya telah mendapati bahawa dari masa ke masa ini hanya untuk alpukat berlendir. Ugh.

Penyelesaian saya

Saya telah menemui cara terbaik untuk memelihara hijau alpukat adalah meletakkannya di keju kotej yang bersih atau bekas kedap udara bersaiz yang sama dengan sekeping potong bawang. Tutup dengan penutup dan penyejuk. Saya telah memotong alpukat kekal segar selama beberapa hari dengan cara ini. Saya tidak tahu mengapa ini, tetapi saya mengesyaki bahawa ia mempunyai kaitan dengan sebatian sulfur yang dilepaskan oleh bawang. Ini adalah belerang yang sama yang membuat anda menangis ketika anda memotong bawang, tetapi ia juga digunakan sebagai pengawet. Bau dan rasa bawang tidak sepatutnya dipindahkan ke alpukat, sejauh yang saya boleh katakan. Tetapi saya tidak terlalu sensitif terhadap bawang, jadi anda mungkin ingin memeriksa ini terlebih dahulu jika anda berada.

Ia juga berfungsi untuk guacamole!

Anda juga boleh menyesuaikan teknik ini agar guacamole tidak berubah menjadi coklat. Saya telah mendapati bahawa sebilangan kecil bawang cincang dipanggil dalam resipi di bahagian atas guacamole, kemudian menutup mangkuk berfungsi dengan baik. Hanya kacau dalam bawang sebelum dihidangkan!

Lebih banyak Tips Alpukat pada Kitchn

  • Cara Terbaik untuk Memelihara Guacamole Green
  • Petua Pintar: Untuk Cepat Ripen Alpukat, Gunakan Pisang
  • Cara Meluncurkan Avocado
  • Cara Menentukan Sama ada Alpukat Sempurna Di dalamnya
  • Tempat Terbaik untuk Simpan Avokado? Dalam peti sejuk

Pernahkah anda mencuba kaedah ini? Apa cara kegemaran anda untuk memotong segar alpukat?

Siaran ini telah dikemas kini. Originally diterbitkan 9/15/10.