Pernah mengisi keranjang bundar yang direka dengan tekun dengan kek adunan buatan sendiri dan tunggu 50-60 minit untuk dibakar, hanya untuk memegang periuk kek ke kuali? Saya tahu saya ada. Tiada apa-apa yang menghancurkan daripada cuba untuk membalikkan kek bau yang enak dari kuali dan memandangkan ia melekat atau gugur rumpun. Nah, masa-masa sedih itu berakhir! Cuba kaedah “stim” ini dengan kek bundt seterusnya yang terikat.

Jika kek bundt anda terperangkap dalam kuali, atau anda meneka kedua jika anda melelehkan dan merapikan pan dengan cukup, cuba mengukus kek keluar!

Rebus jus air, letakkan tuala dapur bersih di dalam sinki anda, dan dengan hati-hati tuangkan beberapa air panas ke atas tuala (tuala hendaklah lembap tetapi tidak menetes). Berhati-hati dengan kain tuala di bahagian atas kuali dan biarkan di sana sehingga kuali cukup sejuk untuk mengendalikan, 15 hingga 20 minit. Sepanjang masa ini, pan panas dan kelembapan dari tuala akan membuat stim, dan stim akan membantu melepaskan kek dari kuali apabila anda membalikkannya.

Masih terperangkap? Cuba menjalankan spatula getah fleksibel di sekitar tepi untuk melepaskan bundt sebanyak mungkin sebelum membalikkannya. Berhenti menggunakan pisau, atau anda boleh memotong ke dalam reka bentuk rumit kek bundt.

Sesiapa sahaja mempunyai tip dan petua lain tentang bagaimana untuk mendapatkan kek yang tersekat dari kuali bundt?