(Kredit imej: Leela Cyd)

Tin besar tomato kupas adalah ruji dalam pantri saya, berguna untuk segala-galanya dari sos pasta yang cepat ke sup tomato. Tetapi bagaimana anda memotong mereka tanpa splatters dan jus di mata anda? Sangat mudah untuk melakukannya tepat di dalam tin. Lihat tip terbaik kami untuk memotong tomato dalam tin dengan keadaan sifar.

(Kredit imej: Leela Cyd)

Gunakan sepasang gunting dapur dan turun terus ke dalam tin. Potonglah sehingga tomato telah pecah ke saiz apa pun yang berguna untuk resipi anda. Selalunya hanya beberapa snip yang anda perlukan sahaja; ketulan besar tomato memecahkan seluruh cara memasak. (Dan jika anda memerlukan tomato puri, pengadun rendaman membantu menyelesaikan pekerjaan!)

Saya suka ini lebih baik daripada kaedah lain yang saya cuba. Ia kurang berantakan daripada memerah tomato di antara jari-jari saya, dan kurang berisiko daripada meresap tomato memasak di sisi periuk – Saya telah menyeret diri saya dengan jus tomat panas lebih daripada sekali melakukan itu.

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa saya tidak menggunakan tomato dadu untuk bermula. Kebanyakannya, saya rasa bahawa tomato keseluruhan rasa lebih baik dan lebih serba boleh – tidak perlu membeli berbilang jenis apabila ia akan dilakukan. Saya juga mendapati bahawa tomato keseluruhan memecah masuk ke dalam sos dengan lebih mudah (pengeluar kadangkala menambah kalsium klorida ke tin tomato dadu untuk memastikannya tegas). Di luar itu, anda hanya boleh memanggilnya tukang masak koki!

Bagaimana anda berurusan dengan tomato dalam tin??