Sekiranya anda bekerja di pejabat, kemungkinan besar bahawa satu-satunya alat yang anda gunakan untuk memanaskan makan tengah hari ialah microwave. Dan kemungkinan juga tinggi bahawa anda sudah tahu cara menggunakannya dan tidak memerlukan tutorial! Tetapi ada satu ketuhar gelombang mikro yang mungkin tidak pernah anda dengar sebelumnya.

Cara terbaik untuk memanaskan makanan anda adalah untuk memancarkan gelombang pendek dalam satu minit dan kacau makanan di antara setiap selang. Jika anda pemanasan sesuatu yang tidak boleh dikacau (seperti stok calzone atau sisa steak), cuba membalikkannya atau meletakkan semula pada plat.

Microwave cenderung untuk memanaskan makanan secara tidak rata. Oleh kerana mereka bekerja dengan merangsang molekul air, tempat-tempat di mana air lebih tertumpu cenderung memanaskan lebih cepat daripada tempat-tempat lain. Dalam semangkuk sup, anda akan mendapat poket sup panas panas di samping sayur-sayuran yang hampir tidak panas. Anda juga mungkin melihat wap naik dari permukaan dan berfikir makanan anda selesai, hanya untuk kembali ke meja anda dan menyedari bahawa ia masih batu sejuk di tengah.

Dulang berputar di kebanyakan gelombang mikro membantu, tetapi tidak melakukan keseluruhan tugas. Pengadukan membantu mengedarkan haba dan pastikan makanan dimanaskan semula secara sama rata. Melangkah dalam masa yang singkat memberi anda lebih banyak kawalan dan membolehkan anda menyemak kemajuan makanan supaya tidak terlalu lama. Kedua-dua perkara ini juga menghalang letupan makanan berantakan apabila stim pecah dari satu bahagian makanan dan saus berkepul di seluruh bahagian dalam gelombang mikro!

Apa tip lain yang anda ada untuk memanas semula makanan di dalam microwave?

Berkaitan: Fakta atau Fiksyen: Meletupkan Air dalam Microwave

(Imej: ahli Flickr KaiChanVong berlesen di bawah Creative Commons)