(Kredit imej: Pinch of Yum)

Adakah anda mempunyai set fondue yang merendahkan di sudut bawah tanah atau garaj anda? Saya bersedia bertaruh anda. Walaupun gagasan untuk melonggarkan makanan ke dalam mini-kawah keju yang menggelegak bunyi retro, premis asas masih mempunyai meritnya. Maksud saya, roti itu (dan, baiklah, buah-buahan dan sayur-sayuran) dicampur ke dalam keju panas – apa yang tidak suka tentang itu?

Berikut adalah cara yang mudah dan moden untuk menghidangkan fondue pada pesta seterusnya.

Fondue ini dibuat di dalam periuk berat sebelah pada dapur. Pertama anda sapu bawang putih cengkeh seluruh bahagian bawah dan sisi – hujung pintar dari penulis – yang membantu memberikan rasa bawang putih tetapi tidak mengatasi fondue. Seterusnya anda memanaskan campuran tepung jagung dan wain putih di dalam periuk bawang putih sehingga ia menyerupai kuah lancar. Kemudian anda perlahan-lahan kacau di beberapa keju Switzerland yang dicincang, kacau sehingga panas rendah sehingga sos adalah konsistensi sempurna untuk mencelupkan.

Tuang sos keju ke dalam mangkuk yang bagus dan letakkan di atas meja dengan pinggan kepingan – potongan roti; epal yang dihiris; dan sayur-sayuran bertelur atau panggang seperti brokoli, kembang kol, atau kentang semuanya hebat di sini.

Pastikan anda menyelam dengan segera. Tidak seperti periuk fondue, yang duduk di atas nyalaan api kecil, saus ini akan menyejuk dan merebut sedikit jika tidak dimakan dengan cepat.

Dapatkan Resipi: Awesomely Easy Cheese Fondue dari Pinch of Yum