Butternut squash adalah salah satu daripada sayuran musim sejuk kegemaran kami. Ia tetap dalam keadaan yang mantap sepanjang musim sejuk yang panjang, dan dagingnya yang manis, berkrim adalah tambahan yang mengalu-alukan untuk kari, pasta, sup, salad – dan hebat hanya dibakar dan dimakan sendiri. Sayangnya, mengelupas skuasy butternut adalah salah satu tugasan yang paling kami sukai.

Banyak hidangan, termasuk salah satu pasta kegemaran saya memerlukan kiub panggang skuasy, jadi saya tidak boleh memotong skuasy setengah dan panggang. Ia perlu dikupas dan dikelilingi.

Sehingga baru-baru ini, apabila berhadapan dengan skuasy butternut yang menunggu untuk dikupas, saya akan mengeluh dan mengeluarkan peeler paling tajam yang saya ada. Saya akan memotong skuasy pada separuh, meletakkan bahagian pinggir ke bawah, dan dengan teliti mengupasnya seperti timun. Ini akan mengambil masa yang lama, dan ia sentiasa memenatkan dan membosankan.

Kemudian, ketika saya berada di Perancis di kelas memasak dengan Rosa Jackson, Rosa mengupas kami dan memotong skuad butternut untuk kaserol yang lazat. Tetapi dia tidak memberikan kami alat pengupas; Sebaliknya, dia telah mengupas skuasy dengan lebih mudah. Begitu mudah, sebenarnya, saya hampir memukul diri kerana tidak memikirkan perkara ini lebih awal.

Lihat bagaimana kami mengupas skuasy sekarang, di galeri di atas. Apa yang anda lakukan ialah memotong skuasy pada separuh (atau dalam pertiga, jika ia sangat besar) dan memotong bahagian atas dan bawah supaya ia rata dan anda boleh tahan pada akhirnya. Kemudian anda menggunakan pisau chef yang tajam dan cepat mencukur kulit luar.

Saya dan suami saya kedua-duanya telah menjadi sangat mahir dalam menghiris kulit skuasy dalam sebahagian kecil daripada masa yang kami gunakan untuk mengupasnya dengan cara yang lebih tradisional. Ya, anda kehilangan sedikit lagi daging skuasy, tetapi ia benar-benar berbaloi. Kita boleh menyiapkan pasta squash butternut dan kaserol kegemaran baru dalam masa yang lebih banyak, dan tanpa jari-jari yang sempit.

Apa-apa petua yang lebih baik untuk mengelupas butternut squash?

Berkaitan: Resipi: Pasta dengan Butternut Squash, Sage, dan Pine Pine