(Kredit imej: Joe Lingeman)

Setiap truffle coklat buatan sendiri adalah satu karya. Eksterior yang indah yang disalut dengan kacang masin atau debu salutan coklat memegang di dalamnya momen kebahagiaan dalam bentuk coklat gelap, cair-in-your-mouth coklat. Sesuatu yang sangat tinggi patut mengambil jam kerja untuk sempurna, bukan? Hampir tidak. Kebenarannya adalah truffle yang sudah mati mudah dibuat. Anda tidak akan memerlukan dapur – hanya sedikit krim dan beberapa coklat yang berkualiti akan memberikan anda truffle coklat yang tidak dapat diuji di rumah. Inilah cara untuk melakukannya.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Apa itu Truffles Chocolate?

Truffles adalah gulungan coklat bersaiz gigit yang dibuat dari ganache – campuran coklat cair dan krim panas – disejukkan sehingga teguh, dilancarkan, dan disalut dengan coklat, serbuk koko, atau kacang cincang. Membina merawat ini dari ganache klasik bermakna mereka mudah membuat, jadi anda boleh mempunyai truffles di tangan untuk pemberian hadiah atau berkhidmat sebagai pencuci mulut selepas makan malam.

Baca lebih lanjut: Cara Membuat Ganache Chocolate untuk Mana-mana Pencuci mulut

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Untuk pengetahuan anda

 • Ketahui nisbah: Resipi ini membuat ganache menggunakan rantaian coklat 2:01 untuk krim. Kami mengesyorkan menimbang bahan-bahan untuk hasil terbaik.
 • Dapatkan coklat yang baik: Cari coklat berkualiti tinggi dalam lingkungan 60 hingga 70%. Elakkan cip atau bar yang boleh mempunyai ejen pengerasan.
 • Gunakan krim cambuk atau krim ketat berat: Krim berat kadang-kadang dilabel krim sebat atau krim sebat berat. Terdapat perbezaan yang kecil tetapi berbeza antara kedua-dua (krim cambuk 30 hingga 35% lemak susu, dan krim berat 36% lemak susu). Sama ada boleh digunakan untuk membuat truffles.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Panduan Langkah demi Langkah untuk Meningkatkan Kejayaan

 • Pisau cincang coklat. Pisau bergerigi akan menjadikannya mudah, dan cincang halus coklat akan membantu ia mencairkan lebih cepat dan sama rata.
 • Panaskan krim dalam ketuhar gelombang mikro. Anda boleh memanaskan krim pada dapur, tetapi beberapa minit di dalam microwave akan mendapat krim cukup panas untuk mencairkan coklat.
 • Tutup coklat dengan krim. Tuangkan krim panas ke atas coklat cincang dan kacau untuk menggabungkan, kemudian biarkan krim itu mencairkan coklat semasa anda mendapatkan kuali untuk menyejukkan ganache dalam.
 • Keluarkan ganache coklat sebelum menyentuh dan menggulung. Setelah coklat cair, pukulkan campuran ganache sehingga licin dan berkilat. Kemudian tuangkan ganache ke dalam kuali yang cetek untuk menyejukkan di dalam peti sejuk. Anda boleh menyerang ganache ke dalam pusingan saiz meja selepas kira-kira 30 minit. Bekerja dengan sarung tangan untuk membuat pembersihan mudah.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Menyimpan dan Melayani Truffles Coklat

Kiri tidak berminyak, truffle coklat lazat, tetapi untuk mata bonus, gulungkan truffles yang telah siap dalam serbuk koko, kacang, atau taburan. Anda juga boleh mencelupkan cendawan yang sudah siap dalam coklat panas. Simpan truffles di dalam peti sejuk selama dua minggu dan bawa mereka ke suhu bilik untuk berkhidmat.

Pisau cincang coklat. Pisau cincang coklat – pisau bergerigi akan melakukan ini dengan cepat dan cekap. Pindahkan coklat ke mangkuk sederhana. “Src =” https://atmedia.imgix.net/9a251aace4c5701b95f0b959d607d8da0d36140a?w=160&h=160&fit=crop “>

Tutup coklat di krim untuk mencairkan. Tuangkan krim panas ke atas coklat cincang dan sisihkan selama 5 minit. “Src =” https://atmedia.imgix.net/7b5603d66e6722ac47b9888aa0f52f94f12d0976?w=160&h=160&fit=crop “>

Tuangkan ganache itu ke dalam periuk cetek dan sudu selama 30 minit. Tuangkan ganache itu ke dalam kuali yang cetek atau hidangan penaik, seperti hidangan pembakar 8×8 inci. Refrigerate hingga firm, kira-kira 30 minit. “Src =” https://atmedia.imgix.net/36d6833ac775981d0eb87fc39886ec4a2a535e3b?w=160&h=160&fit=crop “>

Coat truffles. Untuk hasil terbaik, tuangkan lapisan ke dalam pinggan atau mangkuk kecil. Dip dan gulungkan truffle dalam lapisan. “Src =” https://atmedia.imgix.net/43737c8857fbcc089f8ddc383ebf0fb986f53a5e?w=160&h=160&fit=crop “>

Cara Membuat Truffle Chocolate Tanpa Kemalangan: Kaedah yang paling mudah, paling mudah

Membuat 12 (1 ounce) truffles

Apa yang kamu perlu

Bahan-bahan

 • 8 auns

  60% coklat

 • 1/2 cawan

  krim tebal

 • Untuk salutan: Serbuk kakao Belanda, taburan coklat, hazelnut dicincang halus, atau coklat cair

 • Peralatan
 • Pisau serrated

 • Papan pemotong

 • Cawan penyukat

 • Mangkuk adunan

 • Kuali penaik 8×8 inci

 • Sudu kecil

 • Cawan kecil untuk salutan

Arahan

 1. Pisau cincang coklat. Pisau cincang coklat – pisau bergerigi akan melakukan ini dengan cepat dan cekap. Pindahkan coklat ke mangkuk sederhana.

 2. Panaskan krim. Microwave krim di atas sehingga panas tetapi tidak mendidih, 30 saat hingga 1 minit. Sebagai alternatif, panaskan krim ke atas api kecil dalam periuk kecil sehingga mengukus.

 3. Tutup coklat di krim untuk mencairkan. Tuangkan krim panas ke atas coklat cincang dan sisihkan selama 5 minit.

 4. Pukul hingga rata. Pukul krim dan coklat bersama sehingga licin dan berkilat.

 5. Tuangkan ganache itu ke dalam periuk cetek dan sudu selama 30 minit. Tuangkan ganache itu ke dalam kuali yang cetek atau hidangan penaik, seperti hidangan pembakar 8×8 inci. Dinginkan hingga teguh, kira-kira 30 minit.

 6. Campurkan dan gulungkan truffles. Gunakan satu sudu kecil atau kuali kecil untuk bahagian ganache ke dalam bahagian 1 auns (kira-kira 2 sudu setiap satu). Gulung bola di antara tangan bersarung sehingga lancar dan letakkan di atas pinggan. Dinginkan selama beberapa minit sambil menyediakan salutan.

 7. Coat truffles. Untuk hasil terbaik, tuangkan lapisan ke dalam pinggan atau mangkuk kecil. Dip dan gulungkan truffle dalam lapisan.

 8. Menyimpan dan menyampaikan truffles. Truffles ini lebih baik di dalam peti sejuk. Keluarkan dari peti sejuk kira-kira 30 minit sebelum berkhidmat.

Nota Resipi

Penyimpanan: Truffles boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 2 bulan.