Jangan biarkan sesiapa memberitahu anda sebaliknya: membuat stok ayam anda sendiri adalah sekejap. Anda tidak perlu bimbang tentang kuantiti sayur-sayuran atau menaikkan tulang ayam di dalam peti sejuk anda. Anda boleh membuat stok sebaik sahaja anda selesai memanggang seekor burung menggunakan sayur apa saja di dalam peti sejuk anda. Tidak kira apa, ia dijamin untuk mengalahkan apa sahaja yang anda beli di kedai!

Apa yang kamu perlu

Tulang dan bangkai dari ayam panggang
2 bawang
3-4 batang saderi
1-2 lobak merah
2 daun bay
4-5 sprigs thyme fresh
6-8 batang pasli
Tambahan Tambahan – cengkeh bawang putih keseluruhan, daun adas, topeng leek, jagung lada keseluruhan

Peralatan
Pot cukup besar untuk memegang ayam dan sayuran, biasanya 4-6 liter
Strainer

Arahan

1. Gunakan jari anda atau gunting dapur untuk menarik bangkai ayam ke beberapa kepingan yang akan sesuai dengan baik di dalam periuk anda.

2. Letakkan tulang ayam dalam periuk dan tutupnya dengan air kira-kira satu inci. Rebus pada api yang sangat rendah selama 2-6 jam. Anda hanya perlu melihat beberapa gelembung di sana-sini, pergerakan kecil dalam cecair, dan sedikit wap di atas periuk. Tambah lebih banyak air jika tulang mula terdedah. Suhu ideal ialah antara 180 ° dan 190 °.

3. Kupas dan kira-kira memotong semua sayur-sayuran anda. Kuantiti yang diberikan di atas adalah perkiraan, jadi gunakan apa yang anda ada.

4. Skim mana-mana buih atau filem yang telah melayang ke bahagian atas stok. Ini tidak perlu, tetapi ia akan membuat stok anda kelihatan dan rasa lebih bersih.

5. Tambah sayuran dan herba. Tambah lebih banyak air jika perlu untuk menutup. Rebus selama satu atau dua jam lagi pada haba yang sama.

6. Tekan stok untuk memisahkan kepingan pepejal. Buang pepejal. (Jika anda mahu sup lebih jelas, ketatkannya lagi melalui kain keju.)

7. Biarkan stok sejuk, kemudian berasingan ke dalam bekas bersaiz. Memendekkan stok sehingga seminggu atau membekukannya selama-lamanya.

Nota tambahan:

• Sebagai alternatif, anda boleh menutup periuk dan masukkannya ke dalam ketuhar 200 °. Anda juga boleh menggunakan periuk perlahan pada salah satu tetapan terendahnya.

• Kami akan mengatakannya lagi: jumlah dan jenis sayur-sayuran yang diberikan di atas hanyalah garis panduan. Gunakan apa yang anda ada dan stok anda masih akan menjadi hebat.

• Jika sesuai dengan periuk anda, anda boleh memasak stok di dalam penapis penyaring pasta. Ini menjadikan kerja memisahkan pepejal menjadi satu.

• Anda boleh menggandakan atau menggandakan resipi bergantung kepada jumlah bangkai ayam yang anda miliki.

• Resipi ini menjadikan kira-kira 1 kuartal saham.

(Imej: Emma Christensen)