Sekiranya anda membesar di Tennessee, anda mungkin tahu kek stack epal sebagai spesies serantau yang selesa yang kadang-kadang menanggung nama negeri itu sendiri, pergi ke Tennessee Mountain Cake dalam beberapa buku masakan lama. Sekiranya anda tidak pernah ke Tennessee tetapi suka epal dan kek (atau kedua-duanya), maka anda mesti tahu mengenai pencuci mulut yang lama ini.

Seperti kebanyakan pencuci mulut klasik, ia adalah buruh cinta, hobi untuk petang hujung minggu, tetapi apabila berkumpul, ia adalah jenis kek yang boleh dinikmati sepanjang minggu. Sepasangnya dengan secawan kopi atau teh yang hangat dan lihat betapa mudahnya perbualan berlembut di atas kek rumah ini.

(Kredit imej: Lauren Volo)

The Lowdown pada Apple Stack Cake

Kek stack Apple adalah padat dan lembap, kaya dengan rasa molase yang mendalam dan rasa epal yang hangat – bernilai semua kebiasaan perhimpunan luar biasa mereka.

Kek epal Tennessee adalah kek yang unik: Anda bentuk dan membakar lapisan tanpa kue kek supaya mereka kering dan rapuh, kemudian membasuh mereka kembali dengan pengisian epal kering yang sama-sama manis dan dibumbui. Kemudian anda membungkus kek dan tunggu, sehari sekurang-kurangnya tetapi lebih baik lagi, untuk mengisi untuk melembapkan lapisan kek dan untuk kedua-dua elemen kek menjadi satu.

Empat Langkah Kek Stack Apple

Kek stack Apple bukanlah kek yang anda buat tanpa pelan kerana ia memerlukan beberapa jam kerja sebelum anda sampai ke bahagian pemasangan. Sesetengah karya ini adalah tangan dan anda boleh memecahkan kerja persiapan ke dalam dua langkah, mencapai kedua-dua sesi memasak yang berasingan selama satu atau dua hari. Inilah pelan induk kek apple anda.

 • Pertama, buat pengisian epal: Pada dasarnya anda membuat apel dari epal kering dengan merayapnya dengan air dan rempah dan sedikit gula perang. Sebaik sahaja mereka lembut dan lentur, mereka diproses dengan pemproses makanan. Tidak, anda tidak boleh menggunakan epal segar dan tidak, anda tidak boleh menggantikan applesauce yang dibeli. Percayalah, saya cuba dan saya mempunyai beberapa kisah untuk memberitahu bahawa di bawah. Anda boleh membuat epal mengisi dua hingga tiga hari lebih awal, atau anda boleh membuatnya semasa menyediakan lapisan kek.
 • Buat kek adunan dan suramkannya: Adonan untuk kek stack epal cukup tipikal. Anda krim bersama mentega dan gula, kemudian tambahkan telur, campuran tepung, dan beberapa susu mentega. Sebaliknya segera menuangkan adonan ke dalam kuali kek, bagaimanapun, ia sejuk supaya ia akan menyebar lebih mudah. Benar – saya kata tersebar!
 • Bakar pusingan kek: Cake stack Apple memerlukan enam lapisan dan ia mesti kering dan kukuh untuk pemasangan (ia perlu memegang berat pengisian epal). Jadi, adonan kek disebarkan ke dalam kertas kertas dan dipanggang tanpa kuali. Ini menjadikan untuk baking dan pemasangan yang lebih cepat dan untuk lapisan yang lebih kering, kukuh.
 • Berkumpul kek dan tunggu: Masa adalah bahan utama dalam kek stack epal. Setelah dipasang, kek harus dibungkus untuk menekan lapisan bersama dan didinginkan untuk sekurang-kurangnya 24 jam. Tidak semalaman, bukan 12 jam, tetapi sekurang-kurangnya 24 jam. Sementara kek menunggu, ia bertambah baik dan akan menjadi lebih enak, moister, dan lebih mudah untuk mengiris.

(Kredit imej: Lauren Volo)

Membuat Pengisian Apple

Kek stack Apple keluar dari budaya pemeliharaan gunung Tennessee. Secara tradisinya, kek itu akan dibuat daripada kepingan epal yang tukang roti rumah akan dipilih, disediakan, dan dikeringkan. Walaupun sesetengah resipi mencadangkan bahawa apel boleh menjadi pengganti untuk pengisian epal, saya mengesyaki kebanyakan pembuat roti itu membuat apel mereka sendiri dan dimasak dengan teliti untuk membuat kek stack epal. Percubaan saya di atas kek stack epal dengan epalau yang hancur menjadi timbunan bubur sebelum saya boleh mengiris kek.

Keuntungan menggunakan epal kering adalah dua kali ganda: Epal kering mempunyai rasa epal pekat yang memegang sehingga memasak dan memproses, dan dengan kelembapan yang banyak dikeluarkan sebelum memasak, mereka menambah ketebalan yang kaya kepada pengisian yang dihasilkan. Sekiranya anda mengalami masalah mencari epal kering di kedai runcit tempatan anda (anehnya saya lakukan) periksa kebun apel tempatan anda atau memesan secara online.

(Kredit imej: Lauren Volo)

Membakar Roti Kek Tanpa Pan Kek

Membakar pusingan kek adalah bahagian paling halus daripada kek stack epal, tetapi setelah menguji beberapa kaedah untuk membakar pusingan, saya dapat memberi jaminan bahawa memukul adunan dan kemudian menyebarkannya ke kertas kertas sebenarnya lebih bocor daripada membakar adunan dalam periuk kek atau kuali. Ini adalah counterintuitive, tetapi baking di kuali kue semasa ujian membawa kepada lebih banyak kek pecah. Berikut adalah dua cara untuk membuat baking cake pusingan tanpa kuali lebih cepat dan lebih mudah.

 • Gunakan kue kek untuk melukis templat untuk pusingan: Jejak sekitar pinggir kue kek pada kertas kertas anda dan kemudian kupas kulit kertas dan sebarkan kek ke dalam pusingan.
 • Bekerja satu lapisan kek pada satu masa: Anda boleh menemui irama cepat untuk menyebarkan lapisan kek, membakar satu ketika anda membentuk yang lain agar anda tidak menunggu di antara lapisan atau harus menjejali semua kek dalam oven pada satu masa.

(Kredit imej: Lauren Volo)

Berkumpul dan Tunggu

Setelah anda mengisi kek sejuk dan kek sejuk, sudah waktunya untuk memasang! Perhimpunan agak mudah: Anda menyusun lapisan kek dengan lapisan pengisi yang sama. Jika anda mempunyai sebarang lapisan kek yang retak atau pecah, buatkan mereka salah satu lapisan tengah dan membaiki retak dengan mengisi sebagai gam.

Sekatkan kek dan sudu selama 24 jam. Ini adalah ketika kek akan berubah dari lapisan pengisian dan kek, kasar dan sedikit kering, ke dalam kek yang homogen dan lembab. Sekiranya anda cuba memotong kek sebelum 24 jam, anda akan mendapati lapisan akan tetap kering dan runtuh apabila dipotong.

Percuma pengisian epal: Keluarkan panci dari panas dan sisihkan hingga sejuk semasa anda menyiapkan kek adunan. “Src =” https://atmedia.imgix.net/8f4e17e49aa48cba50c364709549c87c027fc96c?w=160&h=160&fit=crop “>

Krim mentega dan gula: Letakkan mentega dan gula di dalam pengadun berdiri dengan lampiran paddle. (Sebagai alternatif, gunakan mangkuk besar dan pengadun tangan elektrik). Pukul pada kelajuan tinggi sehingga cahaya dan gumpalan, kira-kira 3 minit. “Src =” https://atmedia.imgix.net/5842b6994d4d18b120a0219692e1f100d4f854e4?w=160&h=160&fit=crop “>

Masukkan tepung, bergantian dengan buttermilk: Hentikan pengadun dan mengikis sisi mangkuk. Tambah kira 1/3 campuran tepung, kembalikan pengadun ke kelajuan rendah, dan campurkan sehingga semua tepung telah dimasukkan. Perlahan-lahan tuangkan 1/2 sudu susu dan kacau sehingga homogen. Ulangi menghentikan pengadun dan mengikis, mencampurkan 1/3 lagi campuran tepung, kemudian baki dadih, dan akhirnya baki tepung. “Src =” https://atmedia.imgix.net/9de76bc6dde3052f645a350ce21d035ccb107da5?w=160&h=160&fit = tanaman “>

Memproses pengisian epal: Semasa adonan kek sedang mengisi, alihkan epal yang dimasak dan disejukkan ke dalam pemproses makanan yang dilengkapi dengan lampiran bilah atau pengisar. Proses atau campuran ke pasta tebal, kira-kira 2 minit. Sesetengah benjolan kecil adalah okay, tetapi pes perlu agak lancar. “Src =” https://atmedia.imgix.net/3c829981fbd517ef1620222775831572d885565b?w=160&h=160&fit=crop “>

Sebarkan adunan dan bakar: Bahagikan adunan dingin ke dalam 6 bahagian. Letakkan bahagian 1 ke tengah setiap bulatan kertas. Gunakan spatula offset untuk menyebarkan adunan menjadi nipis, walaupun cakera tentang saiz bulatan. Apabila anda mempunyai 2 lapisan kek tersebar, gerakkannya masing-masing ke lembaran pembakar mereka sendiri. Bakar sehingga kering dan set, kira-kira 10 minit. Walaupun kedua-dua lapisan ini dibakar, tersebar lagi 2 lapisan, dan ulangi penaik dan menyebar sehingga semua lapisan dipanggang. “Src =” https://atmedia.imgix.net/bad7b98eb447c5ce734186a8df1da1c92a4b4998?w=160&h=160&fit=crop “>

Isi dan lapangkan kek: Keluarkan 1 lapisan kek dari kertas dan letakkan pada plat hidangan. Spread kira-kira 1 cawan epal yang mengisi sekata pada kek. Stack lapisan kek lain di atas pengisian, menjaga untuk memusatkannya. Ulangi dengan mengisi dan menyusun kek sehingga semua lapisan kek digunakan. Jangan letakkan epal mengisi di atas kek. “Src =” https://atmedia.imgix.net/ee7a007788cef9a530e30a9c77d34d471a680b52?w=160&h=160&fit=crop “>

Slice and serve: Keluarkan kek dan hiaskan dengan gula tepung, jika dikehendaki, menghiris api dan berkhidmat. “src =” https://atmedia.imgix.net/1bd73fc6a11ad568148a44e7547216cd03b5f684?w=160&h=160&fit=crop “>

Cara Membuat Kek Stack Apple

Beroperasi 12 hingga 16

Apa yang kamu perlu

Bahan-bahan

 • Untuk pengisian epal:
 • 1 pound

  epal tak bertulang kering (4 hingga 5 cawan yang dibungkus)

 • 1 cawan

  gula perang gelap

 • 1 sudu teh

  serbuk kayu manis

 • 1 sudu teh

  halia tanah

 • 4 cawan

  air

 • Untuk lapisan kek:
 • 5 cawan

  tepung serbaguna

 • 1 sudu teh

  serbuk penaik

 • 1 sudu teh

  serbuk penaik

 • 1 sudu teh

  serbuk kayu manis

 • 3/4 sudu teh

  garam

 • 3/4 cawan

  (1 1/2 batang) mentega unsalted, pada suhu bilik

 • 1 cawan

  gula pasir

 • 2

  telur besar

 • 1 cawan

  sorghum syrup atau molasses gelap

 • 1 cawan

  buttermilk

 • Gula serbuk, untuk hidangan (pilihan)

 • Peralatan
 • Mengukur cawan dan sudu

 • Pukul

 • 2

  lembaran pembakar

 • Panci kek bulat 9-inci

 • Penanda

 • Kertas kertas

 • Pembalut plastik

 • Pendirian elektrik atau pengadun tangan

 • Spatula

 • 4 periuk kuar atau ketuhar Belanda

 • Pemproses makanan atau pengisar

 • Spatula offset

Arahan

 1. Masak pengisian epal: Letakkan semua bahan di dalam periuk besar dan berat, seperti ketuhar Belanda. Masukkan air dan masukkan ke dalam api yang panas. Rebus, kacau sekali-sekala, sehingga epal menjadi lembut, kira-kira 5 minit.

 2. Percuma pengisian epal: Keluarkan kuali dari panas dan ketatkan sejuk semasa anda menyiapkan kek adunan.

 3. Campurkan bahan-bahan kering: Pukul tepung, serbuk penaik, soda penaik, kayu manis, dan garam bersama dalam mangkuk besar; mengetepikan.

 4. Krim mentega dan gula: Letakkan mentega dan gula dalam pengadun berdiri dengan lampiran paddle. (Sebagai alternatif, gunakan mangkuk besar dan pengadun tangan elektrik). Pukul pada kelajuan sederhana sehingga cahaya dan gebu, kira-kira 3 minit.

 5. Tambah telur dan sorgum: Hentikan dan mengikis sisi mangkuk dengan spatula. Kembalikan pengadun ke kelajuan sederhana rendah dan tambah telur satu demi satu, diikuti oleh sorgum atau molase. Pukul sehingga berwarna homogen dan ringan, kira-kira 2 minit lebih.

 6. Masukkan tepung, bergantian dengan buttermilk: Hentikan pengadun dan mengikis sisi mangkuk. Tambah kira 1/3 campuran tepung, kembalikan pengadun ke kelajuan rendah, dan campurkan sehingga semua tepung telah dimasukkan. Perlahan-lahan tuangkan 1/2 sudu susu dan kacau sehingga homogen. Ulangi menghentikan pengadun dan mengikis, mencampurkan 1/3 lagi campuran tepung, kemudian baki dadih, dan akhirnya baki tepung.

 7. Hancurkan kek adunan: Pindahkan kek adunan itu ke mangkuk yang lebih kecil, tutup dan simpan selama 30 minit.

 8. Memproses pengisian epal: Semasa adonan kek sedang mengisi, alihkan epal yang dimasak dan disejukkan ke dalam pemproses makanan yang dilengkapi dengan lampiran bilah atau pengisar. Proses atau campuran ke pasta tebal, kira-kira 2 minit. Sesetengah benjolan kecil adalah baik-baik saja, tetapi pes perlu agak lancar.

 9. Panaskan ketuhar dan buat templat untuk kek: Susun 2 rak untuk membahagikan ketuhar kepada ketiga dan panas hingga 350 ° F. Gunakan kue kek bulat 9 inci untuk mengesan bulatan ke 6 keping kertas kertas dengan penanda. Keluarkan kertas kertas di atas supaya lingkaran penanda berada di bahagian bawah.

 10. Sebarkan adunan dan bakar: Bahagikan adunan dingin ke dalam 6 bahagian. Letakkan bahagian 1 ke tengah setiap bulatan kertas. Gunakan spatula offset untuk menyebarkan adunan menjadi nipis, walaupun cakera tentang saiz bulatan. Apabila anda mempunyai 2 lapisan kek tersebar, gerakkannya masing-masing ke lembaran pembakar mereka sendiri. Bakar sehingga kering dan set, kira-kira 10 minit. Semasa kedua-dua lapisan ini dibakar, terikan 2 lapisan lagi, dan ulangi penaik dan merebak sehingga semua lapisan dibakar.

 11. Sejukkan lapisan: Berhati-hati dengan slaid lapisan kek bakar dari lembaran pembakar mereka dengan menggunakan kertas kertas. Sejukkan sepenuhnya pada rak pendinginan dawai, kira-kira 10 minit setiap satu.

 12. Isi dan lapangkan kek: Keluarkan 1 lapisan kek dari kertas dan letakkan pada plat hidangan. Spread kira-kira 1 cawan epal yang mengisi sekata pada kek. Stack lapisan kek lain di atas pengisian, menjaga untuk memusatkannya. Ulangi dengan mengisi dan menyusun kek sehingga semua lapisan kek digunakan. Jangan letakkan epal mengisi di atas kek.

 13. Tutup dan simpan kek selama 24 jam: Bungkus ketatkan kek disusun dalam bungkus plastik dan penyejuk selama 24 hingga 48 jam sebelum disajikan.

 14. Slice and serve: Keluarkan kek dan hiaskan dengan gula tepung, jika dikehendaki, sebelum menghiris dan berkhidmat.

Nota Resipi

Penyimpanan: Kek yang penuh dan berlapis boleh dibungkus dan disimpan di dalam peti sejuk sehingga 2 hari. Habuk dengan gula tepung sebelum disajikan.