Baru-baru ini saya berjalan adik saya melalui asas-asas membuat granola di rumah. Di atas telefon, dia mengeluh bahawa kebanyakan resipi merasakan terlalu rapi dan ramuan-berat untuk granola yang mudah, tidak terlalu manis, mudah dia mahukan.

Granola asas (tetapi sangat baik) memerlukan hanya beberapa bahan: oat, pemanis, minyak, dan mungkin kacang atau buah kering. Sebaik sahaja anda menguasai formula asas itu, lebih mudah untuk mencampur granola yang dibuat seperti yang anda suka.

(Kredit imej: Ghazalle Badiozamani | Kitchn)

Mudah, Mudah Granola Adalah Hanya 7 Bahan Away

Lantai runcit melimpah dengan granolas khusus yang lazat kerana mereka istimewa, tetapi apa yang setiap keperluan tukang masak rumah adalah granola yang mudah dan mudah yang dapat diingat dan dibuat dari hati. Resipi ini hanya itu – granola yang sangat asas yang akan mengajar anda asas-asas memasak oat dengan pemanis sedikit, perasa, dan hanya beberapa tambahan supaya anda berakhir dengan granola mudah untuk makan dengan segenggam atau dalam mangkuk dengan yogurt atau susu. Mulailah dengan mempelajari kaedah asas ini supaya anda boleh menyesuaikan semua batch masa depan anda dengan apa sahaja yang anda inginkan.

(Kredit imej: Ghazalle Badiozamani | Kitchn)

Langkah-langkah Utama untuk Granola Homemade Hanya Bagaimana Anda Menyukainya

 • Simpan 50-50. Salutan untuk granola anda perlu kira-kira setengah pemanis dan setengah minyak. Sirap madu dan sirup maple adalah dua pemanis terbaik yang boleh anda gunakan untuk granola kerana kotoran negeri cecair mereka setiap oat dengan baik. Resipi ini akan memberi anda granola dengan tahap kemanisan yang biasa, tetapi anda boleh mengurangkan madu dan minyak sebanyak separuh dan masih mempunyai granola yang sangat baik.
 • Dapatkan seperti gemuk yang anda suka. Internet dipenuhi dengan helah untuk granola clumpy, tetapi untuk ketulan mudah, anda tidak memerlukan ramuan khusus dan hanya beberapa langkah. Mula-mula, tekan granola ke dalam lapisan yang lebih lama sebelum anda meletakkannya di dalam ketuhar, kemudian kacau sekali pada separuh hingga masak. Untuk benar-benar gumpalan yang baik, tekan pada granola siap sebelum ia sejuk dan elakkan jostling pada kuali sehingga disejukkan sepenuhnya.
 • Mengetahui apabila granola selesai. Boleh dikatakan bahagian paling sukar untuk membuat granola adalah mengetahui kapan granola dilakukan. Menggunakan suhu ketuhar yang rendah membantu mengeringkan granola tanpa membakarnya, tetapi perlu diingat bahawa granola tidak akan kering langsung dari ketuhar – ia akan kering semasa ia sejuk, jadi lepaskan dari ketuhar apabila ia kelihatan ringan dibakar dan berbau seperti madu yang dimasak. Kami pergi untuk bau bakar di sini.
 • Masukkan buah kering selepas dibakar. Anda boleh membuat roti yang paling banyak dengan oat di dalam ketuhar, tetapi buah-buahan kering akan dibakar di kuali, jadi pastikan untuk menambahnya selepas dibakar.

(Kredit imej: Ghazalle Badiozamani | Kitchn)

Menyimpan dan Melayani Granola Homemade

Untuk jangka hayat yang terpanjang, segarkan sepenuhnya granola pada kuali sebelum memindahkan ke bekas simpanan. Apabila disimpan di dalam bekas kedap udara, granola ini akan menyimpan sehingga sebulan.

Makan seperti bijirin dengan susu atau taburkan yogurt untuk sarapan sederhana yang boleh anda ambil di mana saja. Cuba resipi ini lurus atau tweak dengan sedikit menggunakan pemanis, perasa, atau menukar kacang atau buah untuk kegemaran anda. Dengan granola mudah mudah ini, kemungkinannya hampir tidak berkesudahan.

Pukul bersama minyak, madu, kayu manis, dan garam. Letakkan minyak, madu, kayu manis, dan garam dalam mangkuk besar dan pukul untuk menggabungkan. “src =” https://atmedia.imgix.net/0faabaca180e8da53ebadb4bc6bffa7b2d35854e?w=160&h=160&fit=crop “>

Letakkan oat keluar ke dalam lembaran pembakar yang disediakan. Pindahkan campuran ke dalam lembaran pembakar yang disiapkan dan disebarkan ke lapisan yang lebih baik. Sekiranya granola adalah clumpy, gunakan spatula untuk menekannya ke dalam kuali. “src =” https://atmedia.imgix.net/bf525e1b528c5c31b9c299b6a853da9812287e3c?w=160&h=160&fit=crop “>

Keluarkan dari ketuhar, tambah buah, tamp, dan sejuk. Letakkan baking sheet pada rak dawai dan taburkan pada kismis atau buah. Sekiranya anda mahu gumpalan granola, tekan dan tampalkan granola sebelum ia sejuk, yang akan membantu ia bersama. Sejuk sebelum menyimpan. “src =” https://atmedia.imgix.net/c50640d0caf6a1a1c79202b779bdb8e5249a0624?w=160&h=160&fit=crop “>


Cara Membuat Granola Homemade Mudah

Membuat 5 cawan ; berfungsi 10

Masa persediaan: 15 minit; Masa memasak: 20 minit hingga 25 minit

Apa yang kamu perlu

Bahan-bahan

 • 1/2 cawan

  minyak kanola atau minyak neutral lain, seperti kelapa atau minyak zaitun

 • 1/2 cawan

  madu atau sirap maple

 • 1/2 sudu teh

  serbuk kayu manis

 • 1/2 sudu teh

  garam

 • 3 cawan

  oat bergulung lama

 • 1 cawan

  badam dihiris

 • 1 cawan

  kismis atau buah kering yang dicincang

 • Peralatan
 • Mengukur cawan dan sudu

 • Mangkuk besar

 • Pukul

 • Lembaran baking sheet

 • Kertas kertas

Arahan

 1. Panaskan ketuhar hingga 300 ° F dan selar kertas penaik dengan kertas parchment. Susun rak di tengah-tengah ketuhar dan panas hingga 300 ° F. Gariskan kertas penaik rim dengan kertas parchment; mengetepikan.

 2. Pukul bersama minyak, madu, kayu manis, dan garam. Letakkan minyak, madu, kayu manis, dan garam dalam mangkuk besar dan pukul untuk menggabungkan.

 3. Tambah oat dan badam dan kacau sehingga kot. Teruskan dan ukurkan oat dan badam ke dalam campuran minyak – jangan risau jika anda menambah sedikit gandum atau badam – granola sangat memaafkan. Kacau hingga mantap dengan baik.

 4. Letakkan oat keluar ke dalam lembaran pembakar yang disediakan. Pindahkan campuran ke dalam lembaran pembakar yang disiapkan dan disebarkan ke lapisan yang lebih baik. Sekiranya granola adalah clumpy, gunakan spatula untuk menekannya ke dalam kuali.

 5. Bakar selama 20 minit, kacau separuh jalan. Bakar, kacau separuh jalan, selama kira-kira 20 minit. Granola siap ketika emas-coklat dan badam telah dibakar – ia masih akan berasa basah keluar dari ketuhar tetapi akan kering kerana ia sejuk.

 6. Keluarkan dari ketuhar, tambah buah, tamp, dan sejuk. Letakkan baking sheet pada rak dawai dan taburkan pada kismis atau buah. Sekiranya anda mahu gumpalan granola, tekan dan tampalkan granola sebelum ia sejuk, yang akan membantu ia bersama. Sejuk sebelum menyimpan.

 7. Simpan di dalam bekas kedap udara. Pindahkan granola sejuk ke dalam bekas kedap udara untuk penyimpanan jangka panjang pada suhu bilik.

Nota Resipi

Bebas gluten: Untuk granola bebas gluten, pastikan oat diproses di kemudahan bebas gluten.

Penyimpanan: Granola boleh disimpan dalam bekas kedap udara pada suhu bilik sehingga 1 bulan.