(Kredit imej: Joe Lingeman)

Waktu sebelum makan malam sentiasa menjadi siklon huru-hara, tetapi dengan bantuan periuk perlahan anda mungkin mempunyai masa untuk membantu dengan kerja rumah, membuatnya ke mesyuarat PTA, atau mengambil kelas itu di gym dan bukannya berdiri di atas dapur.

Betul – zesty ini, mangkuk burrito steak yang beraroma dibuat dalam periuk perlahan. Tidak ada kekecohan dengan tortilla bertengkar atau lapisan yang berhati-hati. Sebaliknya, isi mangkuk dengan bantuan steak yang lembut, nasi berair, dan sayur-sayuran yang berasap sebelum menjatuhkannya dengan bahan burrito kegemaran anda dan anda akan makan malam yang lebih baik daripada Chipotle (dan sebilangan kecilnya kos!).

Steak Burrito Bowls: Tonton Video

Apabila Bowl Lebih Baik daripada Pembungkus

Burritos hebat untuk makan tengahari dan mangkuk burrito adalah sambungan semulajadi, menyediakan mekanisme penghantaran burrito alternatif untuk hari-hari ketika anda memerlukan makan malam untuk kebanyakannya datang bersama tanpa anda berdiri di dapur. Dengan periuk perlahan, anda hanya dicing dan melambungkan sesuatu dalam periuk!

Untuk pengetahuan anda

 • Salsa yang berasap adalah asas untuk mangkuk burrito steak ini. Anda perlu 2 tin (14 1/2 ounce) tin dadu, tomato panggang api, tin cincang hijau dicincang, kepala bawang putih, bawang merah kecil, kapur, dan ketumbar.
 • Hentikan oleh jabatan daging untuk 2 paun steak flank. Anda akan memotong stik ke dalam kepingan 1 inci.
 • Jumlah masa masak adalah 7 hingga 8 jam, tetapi dipecahkan kepada 2 peringkat. Steak dan salsa merenung untuk separuh masa pertama memasak sebelum menambah beras, kacang, dan lada. Steak memerlukan masa penuh untuk dipanen, sementara beras memerlukan separuh lebih banyak untuk melembutkan dan menyerap rasa.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Langkah-langkah Utama untuk Bowl Burrito Terbaik

 • Sediakan salsa pantry. Sementara pico de gallo segar mempunyai tempat di Taco ikan ringan, kaleng, tomato panggang api berdiri segar di salsa buatan sendiri yang kaya dan berasap. Tekan tin tomato panggang api ke atas periuk perlahan untuk menangkap jus. Selepas itu, potonglah tomato berasap sehingga mereka digigit. Campurkan tomato dengan chiles hijau, bawang putih cincang, jus limau, bawang merah, dan ketumbar. Salsa mempunyai tugas ganda, jadi tuangkan sedikit ke dalam periuk perlahan dan sediakan selebihnya untuk mendahului mangkuk burrito.
 • Steak masak lambat. Potong stik sayap ke dalam kepingan 1 inci. Pindahkan daging kepada periuk perlahan dan musim dengan cumin, serbuk cili, garam, dan oregano. Kacau bumbu, stik, dan salsa bersama-sama sebelum muncul di tudung dan masak selama 3 jam. Stik, perasa, dan salsa memerlukan lompat-mula di dalam periuk perlahan untuk memberikan steak flank dan waktu salsa untuk bergaul dan menyebabkan cecair, penting untuk memasak nasi dalam langkah seterusnya.
 • Kacau beras, kacang, dan lada bel. Selepas permulaan 3 jam, sudah tiba masanya untuk mengocok beras. Nasi coklat adalah pilihan pintar di sini kerana ia mengekalkan bentuk dan teksturnya yang kenyal walaupun semasa panas dan panas rendah periuk perlahan. Sesetengah kacang dan lada bel dicincang membuat mangkuk burrito ini makan. Padi ini berisi tekstur lembut gigi, sementara stiknya selesai lembut dan garpu-tender, berkat memasak lambat pada sup yang dibumbui.

Perlu Versi Lebih Cepat?

Dua perkataan: salsa jarred. Gantikan 1 1/4 cawan salsa kegemaran anda ditambah 1 cawan kaldu atau air untuk salsa buatan sendiri, meninggalkan tomato dalam tin, chiles, bawang putih, bawang, kapur, dan ketumbar di rak.

(Kredit imej: The Kitchn)

Menghidangkan Bowl Burrito Steak

Campurkan beras, sayuran, dan stik ke dalam mangkuk, atau jika tidak mengatakan burrito tanpa tortilla, gulungkan pengisian. Walau bagaimanapun anda berkhidmat, jangan lupa sudu pada salsa yang berasap, buatan sendiri. Selesai dengan topping burrito kegemaran anda seperti alpukat dicincang, bawang merah cincang, dan cilantro cincang, dan gunakan kerepek tortilla tebal untuk memindahkan nasi dan daging yang gurih terus ke mulut anda.

Buat salsa. Hancurkan tomato yang ditapis dengan kasar dan pindahkan ke mangkuk sederhana. Kacau dalam bawang hijau, bawang, bawang putih, jus limau, cilantro, dan 1 sudu teh garam. Pemindahan 1 1/4 cawan salsa ini ke dalam periuk perlahan. Dinginkan salsa yang tersisa sehingga siap untuk melayani. “src =” https://atmedia.imgix.net/38373c344f26702c87e51fe6154577af49812bcc?w=160&h=160&fit=crop “>

Masukkan beras, kacang, dan lada, dan masak 3 hingga 4 jam. Buka semula, tambah beras, kacang, dan lada beling, dan kacau untuk menggabungkan, pastikan beras sepenuhnya tenggelam. Tutup dan teruskan memasak pada tetapan LOW selama 3 hingga 4 jam lagi. “src =” https://atmedia.imgix.net/d6858c9ac7208064ae873c35ed20a0a717a477b0?w=160&h=160&fit=crop “>

Hidang. Hidangkan mangkuk burrito dengan salsa terpelihara dan topping yang dikehendaki. “src =” https://atmedia.imgix.net/2f62ed26987987fee2a03777c9194f75cbb89f77?w=160&h=160&fit=crop “>


Cara Membuat Bowl Steak Burrito Lambat

Hidangan 4 hingga 6

Apa yang kamu perlu

Bahan-bahan

 • 2

  (14 1/2-ounce) tin dicakar api tomato

 • 1

  (4 ounce) boleh chiles hijau kecil dicincang

 • 1/4 cawan

  bawang merah dicincang halus

 • 2 ulas

  bawang putih, cincang

 • 2 sudu

  jus limau yang baru dimasak (dari 1 kapur)

 • 1 sudu

  cilantro segar dicincang

 • 3 sudu teh

  garam halal, dibahagikan

 • 2 pound

  flank steak, dipotong menjadi kepingan 1 inci

 • 3/4 sudu teh

  serbuk cili

 • 3/4 sudu teh

  jintan tanah

 • 1/2 sudu teh

  oregano kering

 • 1 cawan

  beras merah mentah

 • 1

  (15 ounce) boleh kacang hitam, disiram dan dibilas

 • 1 cawan

  cincang lada merah cincang

 • Untuk berkhidmat: cili tortilla, biji kapur, dedaunan alpukat, salad cincang, sos panas, cilantro cincang

 • Peralatan
 • Pembuka tin

 • Penapis halus

 • 3 1/2 hingga 4 periuk perlahan 1/2-liter

 • Spatula atau sudu kayu

 • Pisau dan papan pemotong

 • Mengukur cawan dan sudu

 • Pemerah jeruk atau reamer

Arahan

 1. Tuangkan tomato. Tuangkan tomato ke dalam periuk perlahan 1 / 2-4 hingga 1/4 1/4, tekan untuk mengekstrak cecair sebanyak mungkin.

 2. Buat salsa. Hancurkan tomato yang ditapis dengan kasar dan pindahkan ke mangkuk sederhana. Kacau dalam bawang hijau, bawang, bawang putih, jus limau, cilantro, dan 1 sudu teh garam. Pemindahan 1 1/4 cawan salsa ini ke dalam periuk perlahan. Dinginkan salsa yang tersisa sehingga siap untuk melayani.

 3. Musim dan masak stik selama 3 jam. Tambahkan stik ke periuk perlahan. Taburkan dengan 2 sudu teh garam, serbuk cili, jinten, dan oregano. Kacau, kemudian tutup dan masak pada tetapan LOW selama 3 jam.

 4. Masukkan beras, kacang, dan lada, dan masak 3 hingga 4 jam. Mendedahkan; tambah beras, kacang, dan lada; dan kacau untuk menggabungkan, pastikan bahawa nasi sepenuhnya tenggelam. Tutup dan teruskan memasak pada tetapan LOW selama 3 hingga 4 jam lagi.

 5. Semak beras untuk derma. Mula memeriksakan nasi dalam jam terakhir memasak, kacau sekali-sekala untuk memastikan memasak nasi sekata. Memasak dilakukan apabila beras itu lembut. Sekiranya masih terdapat cecair di dalam periuk perlahan, buka dan masak pada tetapan TINGGI selama 5 hingga 10 minit untuk membiarkan cecair menguap.

 6. Hidang. Hidangkan mangkuk burrito dengan salsa terpelihara dan topping yang dikehendaki.

Nota Resipi

Penyimpanan: Peti sejuk sisa dalam bekas kedap udara sehingga 3 hari.

Variasi salsa Jarred: Gantikan 1 1/4 cawan salsa ditambah 1 cawan kaldu atau air untuk salsa buatan sendiri, menghilangkan tomato yang dipanggang api dalam tin, chiles hijau, bawang putih, bawang, kapur, dan cilantro.