Terdapat dua jenis orang di dunia: orang yang suka bayam bayam dan orang-orang yang belum mempunyai bayam yang kental. Mujurlah, saya jatuh ke dalam bekas dan merancang untuk menukar semua orang ke dalam yang terakhir.

Itu kerana bayam yang kental bagus tidak seperti bayam yang anda cari dalam dulang bufet. Bayam berkrim baik adalah kemewahan murni untuk selera anda. Ia adalah bayam yang dimasak dengan lembut yang dimasak dengan aromatik aromatik dan rempah-rempah yang segar, dengan hanya cukup berkrim setengah setengah dan keju Parmesan parut untuk memegang daun bersama-sama dalam saus yang sangat tidak enak.

Bayam yang berbudaya baik adalah wahyu yang mengubah hidup. Berikut adalah cara untuk menjadikannya supaya anda tidak perlu menyimpannya untuk makan malam stik dan pesta percutian.

(Kredit imej: Lauren Volo)

Bayam Terbaik untuk Bayam Creamed

Bayi bayam segar adalah yang terbaik untuk membuat bayam berkrim. Kerana ia sudah lembut dan kurang pahit daripada bayam matang, ia memerlukan kurang memasak dan menambahkan kekusutan kepada hidangan siap. Saya juga lebih suka menggunakan bayam bayam, kerana jenis yang paling banyak adalah 10 auns, yang merupakan jumlah yang sempurna untuk resipi ini. Sekiranya anda mempunyai daun bersaiz penuh, berasa bebas untuk menggunakannya – cuma memotongnya menjadi kepingan-kepingan bersaiz besar sebelum mendahului.

Jalan pintas bayam: Cairkan bungkusan 10-ounce bayam beku dan siram dengan baik. Buat sos krim dan tambah bayam yang dicairkan dan ditapis sehingga dipanaskan.

(Kredit imej: Lauren Volo)

Memasak bayam untuk bayam yang dihidangkan

Bayam bayam krim perlu dimasak sebelum membuat sos krim. Blanching, berenang cepat dalam air mendidih diikuti dengan mandi ais yang sejuk, adalah kaedah pilihan untuk mengunci warna dan memasak bayam. Anda boleh menyalut atau mengukus bayam, tetapi saya dapati bahawa memasak memerah lebih cepat dan lebih merata – terutamanya jika anda memasak satu kumpulan besar bayam.

Walau bagaimanapun, kerana kedua-dua mendidih dan mandian ais membuat bayam basah, kelembapan ini perlu diperah untuk memastikan krim, tidak berair, bayam krim. Gunakan colander yang sama anda mengalirkan bayam dalam untuk menekan kelembapan berlebihan sebelum menambah bayam ke sos krim.

Adakah saya benar-benar perlu memasak bayam terlebih dahulu? Jawapan pendek adalah “ya.” Anda mungkin berfikir, “Oh, bayam akan hanya memakan sos krim, saya tidak perlu memasak dulu!” Malangnya, setelah memikirkan perkara yang sama, saya telah menemui memasak dan menghilangkan bayam sebelum membuat sos krim menjadi kritikal. Bayam mengeluarkan lebih banyak air daripada yang anda fikir dan membuat sup, bukannya krim, sos.

(Kredit imej: Lauren Volo)

Tiada Cream dalam bayam yang dihidang

Anda menjangkakan krim dalam resipi ini atau mungkin keju krim, tetapi kedua-dua ramuan ini dibuat untuk bayam yang kental, bukannya licin dan berkrim. Sebaliknya, kombinasi separuh-setengah dan keju Parmesan parut – kedua-duanya menebal dengan bantuan sedikit tepung – menggabungkan untuk membuat sos yang kedua-dua mewah berkrim dan masih ringan. Anda pastinya boleh mencuba satu lagi keju keras dan asin di sini seperti Pecorino Romano atau Manchego yang berumur jika anda mempunyai salah satu dari mereka yang berada di tangan.

Bagi perasa lain, bawang dan bawang putih adalah aromatik krim biji-bijian, tetapi anda boleh bermain sedikit dengan rempah kering. Saya suka pala kecil (mengeluarkan kacang keju), dan sawi kering dan cayenne membuat citarasa lebih cerah dengan sentuhan keasidan, tetapi anda pasti boleh melompat atau menggantikan mana-mana yang dikehendaki.

Tiriskan dan bayar bayam: Tuangkan periuk bayam dalam colander di dalam tenggelam dan segera bayar di bawah air sejuk untuk menghentikan memasak. Goncang sebanyak air dari bayam dengan berjabat colander. “Src =” https://atmedia.imgix.net/67bfa93976dfd773f3c1b05e4c19244a0e225e57?w=160&h=160&fit=crop “>

Buat sos krim: Cairkan mentega dalam kuali sederhana di atas api yang sederhana tinggi. Masukkan bawang dan bawang putih, dan masak selama 1 minit. Taburkan tepung ke atas campuran bawang dan masak, kacau sering, selama 3 minit. Kacau separuh setengah. Masak campuran, kacau perlahan-lahan dan berterusan, sehingga sos menjadi mendidih dan cukup tebal untuk menutup belakang spatula, kira-kira 5 minit. Kurangkan haba hingga rendah dan terus masak sehingga sosnya menebal, lebih kurang 2 minit lagi. Kacau dalam keju, pala, mustard, cayenne, garam, dan lada. Masukkan bayam dan kacau dengan baik. Simpan panas pada panas yang sangat rendah. “src =” https://atmedia.imgix.net/e107fe8fb20119deef0c90bcdf635c964489ff69?w=160&h=160&fit=crop “>


Cara Membuat Bayam Terjebak

Membuat 4 hidangan

Apa yang kamu perlu

Bahan-bahan

 • 10 auns

  bayam bayi

 • 2 sudu

  mentega tanpa garam

 • 2 sudu

  bawang parut

 • 2 sudu teh

  bawang putih yang dicincang

 • 2 sudu

  tepung serbaguna

 • 1 cawan

  setengah dan setengah

 • 1/2 cawan

  Keju Parmesan yang halus

 • 1/4 sudu teh

  pala buah segar

 • 1/2 sudu teh

  mustard kering

 • Jepit

  lada cayenne

 • 1/2 sudu teh

  garam kosher

 • 1/4 sudu teh

  lada hitam segar

 • Peralatan
 • Periuk besar

 • Colander

 • Mitts panas

 • Periuk kecil

 • Sudu

 • Mengukur cawan dan sudu

Arahan

 1. Masak bayam: Bawa periuk 4-kuah air masin sehingga mendidih. Masukkan bayam dalam genggam yang besar sehingga semua bayam ditambah, dan masak selama 15 saat.

 2. Tiriskan dan bayar bayam: Tiriskan periuk bayam dalam colander di dalam tenggelam dan segera jalankan bayam di bawah air sejuk untuk menghentikan memasak. Goncangkan jumlah air dari bayam yang anda boleh dengan goncang colander.

 3. Keringkan bayam: Menggunakan tangan anda, tekan bayam pada sisi colander dalam genggam yang besar, memerah untuk mengeluarkan sebanyak kelembapan berlebihan yang mungkin. Sediakan untuk mengalirkan lebih lanjut sambil membuat sos krim.

 4. Buat sos krim: Cairkan mentega dalam kuali sederhana di atas api yang sederhana tinggi. Masukkan bawang dan bawang putih, dan masak selama 1 minit. Taburkan tepung ke atas campuran bawang dan masak, kacau sering, selama 3 minit. Kacau separuh setengah. Masak campuran, kacau perlahan-lahan dan berterusan, sehingga sos menjadi mendidih dan cukup tebal untuk menutup belakang spatula, kira-kira 5 minit. Kurangkan haba hingga rendah dan terus masak sehingga sosnya menebal, lebih kurang 2 minit lagi.

 5. Tambah keju dan bayam: Kacau dalam keju, pala, mustard, cayenne, garam, dan lada. Masukkan bayam dan kacau dengan baik. Simpan panas pada panas yang sangat rendah.

Nota Resipi

Jalan pintas bayam: Daripada menggoreng bayam segar, cairkan bungkusan bayam beku 10-ons dan salurkan dengan baik. Buat sos krim dan tambah bayam yang dicairkan dan ditapis sehingga dipanaskan.

Buat Ahead: Anda boleh membuat bayam krim sehingga 1 hari ke depan. Tekan bungkus plastik atau kertas parchment secara langsung ke permukaan untuk mengelakkan kulit terbentuk. Senyapkan ke suhu bilik dan kemudian disejukkan. Apabila bersedia untuk meneruskan, keluarkan bungkus plastik dan panaskan semula dengan api yang rendah sehingga ia hanya bermula untuk gelembung.

Penyimpanan: Simpan sisa bayam krim di dalam peti sejuk sehingga tiga hari. Semangat perlahan-lahan ke atas api yang rendah.