Lentil kering adalah ruji sepanjang tahun di pantri saya, penting untuk membungkus salad semasa cuaca panas dan sup hangat pada musim sejuk. Terlepas dari musim, masakan mereka yang cepat masak, tidak dibasuh menjadikan mereka sesuai untuk makan malam yang sihat. Bimbang tentang lentil lembap? Saya mempunyai helah untuk itu juga.

Sempurna Tender Lentil Di Kompor:

Tonton Video

Yang Lentil Beli untuk Makanan Weeknight

Untuk makan malam hari, saya suka menyimpan lentil hijau atau coklat di dalam almari kami. Masak ini cepat dan merata tanpa menjadi lembap dan adalah yang paling serba boleh untuk resipi kami. Lentil kuning, merah, dan oren adalah hebat, tetapi kerana mereka cenderung mendapat lembap apabila dimasak, mereka biasanya lebih baik ditambah kepada sup dan sos daripada dimasak sendiri.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Ia juga penting untuk membeli lentils segar yang anda boleh cari dan kemudian menggunakannya dalam masa beberapa bulan. Lentil lama mengambil masa lebih lama untuk memasak dan cenderung untuk menumpahkan kulit mereka semasa memasak. Anda juga boleh melihat bulu putih kecil di mana lentil itu mula tumbuh. Mereka masih lazat dan boleh dimakan sepenuhnya, tetapi bukan sebagai persembahan yang layak.

Mengelakkan Lentil Mushy

Selepas mencuba banyak kaedah memasak yang berlainan untuk lentil, saya telah mendapati bahawa cara yang paling boleh dipercayai untuk memasak lentil lembut dengan sempurna adalah untuk membawa mereka ke dalam renyah yang cepat, kemudian mengurangkan haba rendah untuk yang lain memasak. Anda ingin melihat hanya beberapa gelembung di dalam air dan beberapa pergerakan lembut di lentil. Mereka akan memerah dengan baik tanpa membelah kulit mereka atau menjadi lembap.

Trik lain adalah menunggu untuk menambah garam atau bahan-bahan berasid sehingga lentils selesai memasak. Bahan-bahan ini boleh menyebabkan lentil untuk terus renyah walaupun dimasak sepenuhnya. Jika anda kacau di dalam garam sementara lentil masih hangat, mereka akan menyerap hanya secukup rasa secukup rasa.

Menggunakan Lentils Lentils anda

Setelah dimasak, lentil anda siap untuk apa-apa jenis tindakan masakan yang anda ingin buang. Mereka boleh dibuang ke dalam salad hijau dan salad bijirin, yang digunakan dalam balutan sandwic, ditambah kepada sup dan chilis, atau bahkan dibuat menjadi burger veggie. Beberapa malam, saya suka mangkuk sederhana kacang tanah yang hangat dilemparkan dengan minyak zaitun yang baik dan cuka dengan telur rebus untuk menyelesaikan makanan.


Cara Memasak Lentil di Kompor

Apa yang kamu perlu

Bahan-bahan

 • 1 cawan

  Lentil hijau kering, coklat, atau Perancis

 • 2 cawan

  air

 • 1

  daun bay, cengkih bawang putih, atau bumbu lain (pilihan)

 • 1/4 hingga 3/4 sudu teh

  garam

 • Peralatan
 • Mengukur cawan

 • Strainer atau colander

 • Periuk kecil

Arahan

 1. Bilas lentil: Ukur lentil ke dalam penapis atau colander. Pilih di atas dan keluarkan apa-apa lentil, serpihan, atau batu-batu. Baik dibilas di bawah air yang mengalir.

 2. Campurkan lentil dan air: Pindahkan lentil yang dibilas ke dalam periuk dan tuangkan air. Tambah apa-apa perisa digunakan, menempah garam.

 3. Bawa kepada reneh cepat, kemudian mengurangkan haba: Bawa air ke dalam reneh yang cepat di atas api yang sederhana tinggi, kemudian mengurangkan haba untuk mengekalkan reneh yang sangat lembut. Anda hanya perlu melihat beberapa gelembung kecil dan sedikit pergerakan di lentil.

 4. Masak lentil: Masak, ditemui, selama 20 hingga 30 minit. Tambah air yang diperlukan untuk memastikan lentils hanya tidak dilindungi.

 5. Garam lentil: Lentil dimasak sebaik sahaja mereka lembut dan tidak lagi renyah. Lentil lama mungkin memakan masa lebih lama untuk memasak dan menumpahkan kulit luarnya semasa memasak. Strain lentil dan keluarkan daun bay, jika digunakan. Kembalikan lentil ke dalam kuali dan kacau dalam 1/4 sudu teh garam. Rasa dan tambah garam tambahan yang diperlukan.

 6. Menyimpan lentil yang dimasak: Lentil yang dimasak akan disimpan dalam peti sejuk selama kira-kira seminggu. Musim mereka dengan minyak zaitun, jus lemon, cuka, herba segar, dan makan mereka sendiri. Lentil juga boleh ditambah kepada sup, salad, atau resipi lain.