“Mulailah dengan memasak bawang …” mungkin ungkapan yang paling biasa dalam resipi gurih di seluruh dunia. Tetapi apakah maksudnya betul, dan bagaimana jika anda perlu ‘mengeringkan’ bawang anda, atau memasaknya sehingga ‘lutut’? Baca terus untuk panduan berguna kami (dengan gambar!) Tentang cara memasak bawang.

Bawang adalah tulang belakang dari kebanyakan hidangan yang gurih tetapi bawang boleh menghasilkan pelbagai rasa bergantung pada bagaimana anda memasaknya. Dari ketegaran tajam yang mentah ke kehalusan karamel yang manis, bagaimana anda memasak bawang anda akan mempunyai pengaruh yang besar terhadap hasil resipi anda.

Kebanyakan resipi memberitahu anda untuk menyemai bawang, istilah yang malangnya tidak mempunyai pemahaman yang sama. Secara klasik, sauté bermaksud menggoreng sesuatu dengan cepat dalam sedikit lemak. Tetapi jika resipi itu berterusan untuk mengatakan ‘sehingga lutut’, dengan baik, yang kadang-kadang boleh mengambil sedikit masa, terutama jika anda mempunyai banyak bawang dalam kuali yang lebih kecil. Begitu tepat bagaimana pantas pantas? Resipi yang baik akan memberitahu anda apa peringkat bawang harus dimasak: melembutkan, lut, keemasan, coklat, dan caramelized sering digunakan istilah.

Bawang hampir selalu dimasak dalam beberapa jenis lemak, walaupun ia dapat disematkan dalam sedikit cecair. Biasanya lemak ini adalah minyak neutral seperti grapeseed, tetapi juga boleh minyak zaitun, mentega / ghee, atau lemak daging. Saya selalu memulakan bawang saya dengan secubit garam untuk mengeluarkan cecair, yang membantu menggalakkan bawang melembutkan.

Saya tidak akan memberi anda masa yang sesuai untuk memasak bawang di sini. Bawang akan memasak pada kadar yang berbeza bergantung kepada faktor-faktor seperti saiz kuali anda, apa yang dibuat dari, apa jenis bawang yang anda gunakan, dan bagaimana panas anda memasak mereka.

Cara terbaik untuk mengukur bawang adalah dengan menggunakan mata dan hidung anda. Sebagai bawang memasak, mereka akan mengambil aroma yang lebih manis, karamel dan mereka akan kehilangan banyak jumlah. Anda perlu menyimpan mata yang agak rapat pada benda-benda seperti bawang yang mudah terik. Tetapi jika anda menyimpan nyalaan anda pada medium dan kacau dengan kerap, anda boleh dengan mudah mengarahkan bawang anda ke mana tahap kesesuaian yang anda perlukan.

Cara Keringat, Coklat, dan Caramelize Bawang

Apa yang kamu perlu

Bahan-bahan
Bawang
Minyak atau lemak, seperti minyak grapese, minyak zaitun, atau mentega
Garam
Air

Peralatan
Kuali
Sudu kayu

Arahan

1. Panaskan kuali dan tambah bawang. Pastikan anda telah memilih kuali yang akan memegang bawang anda dengan selesa, tetapi masih memberi anda banyak ruang untuk kacau. Letakkan kuali pada pembakar anda melalui haba sederhana dan tambah minyak atau lemak yang dipanggil dalam resipi anda. Kemudian tambah bawang anda bersama dengan garam garam.

2. Keringkan bawang. Peringkat pertama dipanggil berkeringat dan biasanya berlaku dengan cepat. Anda memasak bawang dengan memanaskan haba yang cukup tinggi untuk membuatnya pergi, tetapi tidak begitu tinggi sehingga mereka mula menjadi coklat. Haba dan garam akan menarik kelembapan keluar dari bawang, sehingga ‘berpeluh’ mereka. Bawang juga akan mula berkilauan dan kelihatan basah (iaitu, “berpeluh”!). Kadangkala membantu menampung kuali pada tahap ini untuk menggalakkan pelepasan kelembapan, tetapi pastikan anda memeriksa bawang anda dan kacau dengan kerap. Bawang kering yang tidak pernah dicelup.

3. Masak sehingga lut. Jika anda terus memasak bawang selama beberapa minit, mereka akan mula kehilangan kelegapan mereka dan menjadi lut sinar. Kelembapan akan menguap dan bawang akan terus bertambah. Pastikan kacau dan menyesuaikan api supaya bawang masak, tetapi sekali lagi, jangan biarkan mereka coklat.

4. Masak sehingga keemasan atau coklat. Dalam beberapa minit lagi, bawang akan mula mengambil beberapa warna. Mereka akan mendapat sedikit emas di sekitar tepi dan mula mempunyai aroma yang manis, sedikit karamel. Warna emas akhirnya akan menjadi lebih coklat

5. Masak sehingga karamel. Teruskan memasak bawang, kerap bersandar, sehingga mereka berwarna coklat dan lemas sepenuhnya. Bawang karamel mengambil sedikit masa – di mana saja dari 20 minit hingga 45 minit jumlah masa memasak bergantung pada betapa karamelnya anda menyukai bawang anda. Serai salutan yang dicelup akan terbentuk di bahagian bawah kuali. Apabila anda menilai bawang anda dilakukan, percikkan sedikit air atau wain ke dalam kuali untuk membubarkan sayuran. Air akan gelembung dengan marah. Kacau dan mengikis sehingga semua air telah menguap. Jika anda ingin bawang super gelap, anda boleh mengulangi proses ini sekali lagi. Bawang karamel adalah lembut dan mempunyai warna yang kaya dan gelap. Mereka akan kehilangan semua makanan mereka dan rasa manis.


Mahu lebih banyak tutorial pintar untuk menyelesaikan sesuatu di sekeliling rumah?
Lihat lagi Cara Kirim
Kami sedang mencari contoh hebat tentang kecerdasan isi rumah anda sendiri!
Hantar tutorial atau idea anda sendiri di sini!

(Imej: Dana Velden)