(Kredit gambar: Rachel Joy Barehl)

Leek adalah sejenis sayuran yang menjadikan anda ingin memberikan alam yang tinggi lima besar. Kulit ombré mereka bergradasi dari hijau gelap hingga berwarna ke putih. Mereka menawan dengan cara ini dari puncak ke akar, dan dari dalam ke luar. Lapisan luarnya yang tebal akan mengalir seperti tompok kertas, yang menunjukkan bahawa mereka perlu melembutkan, tetapi tidak memberi petunjuk tentang bagaimana meltingly lembut dan gigi mereka boleh menjadi. Ayam bayi adalah comel dan manis. Orang dewasa cantik, berani dalam rasa dan saiz mereka.

Mereka semua memegang potensi yang kuat untuk mempersiapkan makanan kami dan, lebih baik lagi, untuk berdiri sendiri.

(Kredit gambar: Rachel Joy Barehl)

Saya semua menggunakan leeks sebagai aromatik (salah satu yang terbaik), dan anda pastinya boleh menggunakan leeks untuk menggantikan bawang dalam hampir mana-mana resipi, tapi mari menyerlahkan bawang dalam bentuk penuh mereka. Anda boleh merebus daun bawang secara penuh, memanggangnya dalam minyak zaitun, atau membakarnya dalam krim. Saya mencadangkan ramuan memanggang dan melayani mereka dengan vinaigrette herba.

Resipi yang saya perkenalkan di sini adalah salah satu cara terbaik untuk menunjukkan apa sayur-sayuran istimewa ini benar-benar boleh dilakukan.

Leek panggang Cara Mangini dengan Vinaigrette Herba

Letakkan bawang bersih yang bersih (putih dan bahagian hijau yang ringan sahaja) dalam periuk besar air masin mendidih. Masak selama 3 hingga 4 minit sehingga daun bawang agak lembut. Biarkan mereka longkang dan pat kering. (Sebagai alternatif, anda boleh mengunyah kukus sehingga lembut.) Potong bawang besar dengan separuh memanjang. Tarik daun dengan murah hati dalam minyak zaitun, garam, dan lada. Bakar ke atas api yang sederhana tinggi, kira-kira 2 minit pada setiap sisi, sehingga tanda cerah dan gril ringan muncul. Hilangkan daun bawang dengan cuka anggur kegemaran anda dan sebilangan kecil herba cincang segar atau berkhidmat dengan ramuan herba saya.

Untuk vinaigrette, masak bersama 2 1/4 sudu teh Dijon mustard, 2 1/4 sudu sherry cuka, 1 1/4 sudu teh balsamic cuka, 1 sudu teh jus lemon, 1/4 garam sudu teh dan 1/4 sudu teh lada dalam medium mangkuk. Kocok dalam 1 sudu kecil dicincang, 1 sudu kecil cincang bawang merah, 1 sudu besar cincang cincang, dan 1 sudu ketumbar cincang. Aliran perlahan-lahan dalam 1/4 cawan minyak hazelnut dan 1/4 cawan grapeseed atau minyak canola semasa anda memukul dengan cepat dan sentiasa sehingga berpakaian datang bersama-sama. Laraskan garam dan lada secukup rasa. Hidangkan hidangan panggang.

Cara Pilih dan Simpan Leeks Anda

  • Cari ladang yang mempunyai jumlah paling putih.
  • Masukkan daun bawang. Mereka akan bertahan lama. Hanya mengupas apa-apa lapisan luar yang kering atau berkedut apabila mereka berumur.
  • Bersihkan leeks dengan teliti. Potong puncak hijau gelap mereka dan simpan mereka untuk membuat stok. Keluarkan lapisan luar leeks matang jika ia sukar dan berserabut. (Anda boleh meninggalkannya di leeks bayi.) Potong hujung akar sambil mengekalkan akarnya utuh. Potong bawang besar dengan separuh memanjang. Pegang mereka di bawah air yang sejuk dan air semasa menyebarkan lapisan untuk memastikan air mengalir melalui setiap lapisan untuk menghilangkan kotoran dan pasir (terutamanya di sekitar hujung akar). Isi mangkuk dengan air sejuk dan goncangkan leeks di bawah air untuk melepaskan sebarang kotoran dan pasir yang tinggal.
  • Anda juga boleh memotong atau membasmi leeks sebelum membasuhnya. Potong leeks untuk saiz, kemudian bilas mereka dalam semangkuk air sejuk. Swish mereka di bawah air untuk melepaskan kotoran dan pasir. Angkat leeks yang dihiris untuk mengalirkannya, dan ulangi sehingga bersih sepenuhnya.
  • Masak masak sehingga mereka benar-benar lembut – ketika mereka menawarkan rasa dan teksturnya yang terbaik.

(Kredit gambar: Rachel Joy Barehl)