Saya mempunyai salah satu cawan kopi terbaik dalam hidup saya pada hari yang lain di Four Barrel Coffee di San Francisco, California. Lancar, tegas rasa, tidak mempunyai keasidan apa-apa – anda boleh bertaruh saya menikmati ia jatuh! Kopi hebat ini dibancuh berikutan kaedah “tuangkan lebihan”, dan ia tidak sukar untuk ditiru di rumah. Ini caranya!

Saya agak sederhana (ada yang mungkin kata malas) ketika datang untuk membuat kopi. Saya tidak suka dengan peniaga saya dengan pembuat kopi tetes dan apa sahaja yang memerlukan penapis khas yang diperintahkan saya. Saya juga hanya minum satu cawan kopi setiap hari. Tuangkan kaedah ini sesuai untuk orang seperti saya.

Barista yang terlatih mungkin tidak bersetuju dengan saya pada titik berikutnya, tetapi saya fikir anda boleh mengambil arahan ini dengan sebatian garam. Saya mengukur kacang saya dan mengisar mereka dengan teliti, dan saya juga mengukur air saya. Tetapi saya cenderung untuk meneka-masa yang tepat dengan hanya menonton jam dan saya tidak biasanya mematuhi pergerakan menumpukan bulat yang dinasihatkan.

Cawan kopi saya mungkin tidak semestinya sempurna kerana cawan yang akan anda dapatkan di Empat Barrel atau mana-mana pertubuhan kopi lain yang baik, tetapi pada jam 7 pagi, saya fikir saya melakukannya dengan baik untuk diri saya sendiri!

Apa yang kamu perlu

Bahan-bahan

28 gram (1 ounce) biji kopi panggang keseluruhan
Air sejuk, sebaiknya ditapis

Peralatan

Skala elektrik
Pengisar kopi
Satu cawan kopi titisan tunggal (lihat pautan produk di bawah)
Penapis kopi kertas cawan tunggal
Cawan pengukur
Cawan kopi

Arahan

1. Rebus Peralatan Air dan Sediakan – Isikan cerek dengan air sejuk dan setarkan hingga mendidih.

Sementara itu, letakkan penapis kopi kertas di dalam kerucut dan bilas dengan air panas (saya menggunakan air paip panas). Ini membantu menghilangkan apa-apa citarasa kertas dan juga membantu penapis kopi lebih mudah.

Tetapkan kerucut dengan penapis yang lembap di atas cawan ukur, dan letakkan kedua-duanya di atas skala elektrik. Juga masukkan cangkir kopi anda dengan air panas sehingga pemanasan seramik, dan tetapkannya ke sisi.

2. Tuangkan kopi – Ukur biji kopi anda dan gosok kasar. Alasan harus menyerupai pasir, bukan serbuk, apabila anda selesai. Tuangkan alasan ke dalam penapis dan tatakan skala kepada sifar.

3. Mekarkan Kopi – Tuangkan 60 gram air panas ke atas tanah, dengan menggunakan gerakan pekeliling untuk memastikan alasannya menjadi tepu. Biarkan duduk selama satu minit. Langkah ini membolehkan kopi menjadi degas, memastikan rasa lebih baik dalam cawan kopi yang dihasilkan

4. Teruskan Membikin Kopi – Selepas mekar selama satu minit, mula menambahkan lebih banyak air sehingga skala mengukur 415 gram total (atau 355 gram jika skala anda dimatikan sementara alasannya mekar, seperti yang saya lakukan, dan anda perlu mengulang semula). Tuangkan dalam aliran yang perlahan dan mantap, menumpukan di tengah-tengah lapangan.

5. Tunggu Kopi untuk Penapis – Kopi perlu ditapis sekitar 2 – 2 1/2 minit. Sekali aliran kopi melambatkan ke titisan, cawan kopi yang indah anda sudah siap. Membuang air panas daripada cawan kopi yang anda tunggu dan tuangkan kopi yang dibancuh.

Nota tambahan:

Cari Cone Coffee Cup – Kegemaran saya ialah penapis seramik Frieling, tetapi anda boleh menemui plastik di mana-mana kedai runcit. Kedua-duanya boleh didapati di Amazon: $ 15.70 untuk Frieling dan $ 5.99 untuk plastik.

• Seperti biasa, anda memerlukan biji kopi yang hebat untuk membancuh kopi yang hebat, tidak kira kaedah yang anda gunakan. Ia bernilai mencari yang terbaik.

• Jika anda pernah ke San Francisco, lihat Empat Barrel: Empat Barrel Coffee, 375 Valencia St (di 15TH) San Francisco, CA 94103 / (415) 252-0800

Kaedah Pembuatan Kopi Lebih:

• Cara Brew Coffee dengan Pembuat Kopi Chemex
• Cara Membuat Kopi Perancis-Tekan Sempurna Baik
• Kaedah Kopi: Pot Drip
• Kaedah Kopi: Brewer Vacuum
• Cara Brew Coffee Tanpa Pembuat Kopi
• Kopi Es: Resipi, Petua, dan Nasihat

Mahu lebih banyak tutorial pintar untuk menyelesaikan sesuatu di sekeliling rumah?
Lihat lagi Cara Kirim
Kami sedang mencari contoh hebat tentang kecerdasan isi rumah anda sendiri!
Hantar tutorial atau idea anda sendiri di sini!

(Imej: Emma Christensen)