(Kredit imej: Christine Gallary)

Mungkin anda terlupa menggunakan kaldu natrium rendah. Mungkin anda terlupa bahawa anda telah menggunakan sesuatu yang asin seperti bacon atau ham dalam sup anda dan anda melemparkan dalam garam garam tambahan. Dalam mana-mana kes, anda kini mempunyai periuk sup terlalu masin – saya bersalah malam tadi ketika membuat panci besar sup bola bakar turkey, tapi bernasib baik ia cukup beraroma sehingga saya dapat mencairkannya dengan air.

Tetapi apa yang berlaku apabila anda suka rasa sup itu dan tidak mahu mengubahnya, tetapi ia terlalu asin? Bolehkah anda membuang kentang ke dalamnya untuk menyerap beberapa garam? Kami meletakkan ujung ini ke ujian untuk melihat apakah ia benar-benar berfungsi.

Petua Asal

Teori ini adalah bahawa kentang adalah kenderaan yang sempurna untuk menyerap garam berlebihan. Hanya masukkan ke dalam periuk dan simmer untuk sementara, keluarkan selepas ia menyerap beberapa garam, dan anda ditinggalkan dengan sup kurang masin. Tidak perlu menambah bahan cair atau bahan lain untuk membantu menyebarkan garam tambahan.

Adalah sukar untuk mencari sebarang saran konsisten untuk nisbah kentang ke sup, tetapi nasihat yang lazimnya adalah untuk meremajakan tetapi tidak memotong kentang dalam sup, dan jangka masa yang disyorkan biasanya kira-kira 30 minit.

  • Baca lebih lanjut: Soup Too Salty? 5 Tips untuk Memperbaiki & Memastikan Ia Tidak Terjadi Lagi

(Kredit imej: Christine Gallary)

Kaedah Ujian

Saya menguji hujung ini dengan sup ayam berkotak kerana sudah berpengalaman dan mudah untuk diuji. Ia juga mempunyai rasa yang tulen dan bersih supaya sebarang rasa kentang yang dibocorkan ke dalam sup akan diharapkan dapat dilihat.

Saya membuka 1 kuartal kaldu ayam tetapi mengetepikan 1/4 cawan supaya saya dapat merasai dan membandingkan keputusan dengan asal. Selepas saya baki baki 3 3/4 cawan sehingga saya merebus, saya turunkan dalam 1 medium kentang Emas Yukon yang saya potong 1/2 inci, memikirkan lebih banyak kawasan permukaan akan menyerap lebih banyak garam, kemudian biarkan keseluruhan reneh yang ditutup selama 30 minit (saya tidak mahu kehilangan apa-apa cecair melalui penyejatan jadi saya terus dilindungi).

Selepas 30 minit, saya mengeluarkan kentang dan biarkan semuanya sejuk sehingga ia adalah suhu yang sama dengan 1/4 cawan kaldu yang saya telah diketepikan. Oleh kerana suhu boleh mempengaruhi bagaimana citarasa anda mengesan perasa, saya rasa ia hanya adil untuk merasakan kedua-dua kaldu pada suhu yang sama.

(Kredit imej: Christine Gallary)

Keputusan

Hasilnya adalah halus. Sup kentang tidak kelihatan jauh lebih masam daripada sup asal, tetapi ia pasti telah kehilangan beberapa rasa ayam yang kuat dan tidak kelihatan seperti sengit. Sup kentang pastinya tidak terasa seperti banyak garam telah diekstrak dari itu.

Daripada rasa ingin tahu, saya mengambil gigitan kentang, dan rasanya seperti, baik, kentang dimasak dalam sup ayam. Ia tidak terlalu asin dan pasti telah menyerap beberapa sup dan garam dalam sup, tetapi ia bukan satu masalah yang jelas untuk sup ini. Ia juga baik untuk diingat bahawa walaupun kentang menyerap sup dan sedikit garam, ia menyumbang kanji, yang mungkin tidak wajar jika anda mempunyai sup yang jelas yang anda tidak mahu mendung atau menebal.

Putusan: Ini bukan tip hujung minda.

Nota Akhir

Walaupun taruhan terbaik anda tidak mengawasi sup anda di tempat pertama (musim perlahan semasa anda pergi dan melakukannya dalam jumlah yang kecil), overseasoning berlaku kepada yang terbaik dari kami. Walaupun ujian ini membuktikan bahawa kentang tidak melakukan kerja yang baik hanya menyerap garam yang berlebihan, ia mengingatkan kita bahawa menambah bahan-bahan tambahan, seperti nasi, pasta, sayur-sayuran, air atau kaldu natrium rendah boleh menjadi tambahan lazat yang dapat membantu menyerap garam tambahan.