(Kredit imej: Anjali Prasertong)

Dalam usaha saya untuk meletakkan tip-tip yang paling menarik, menjanjikan dan berpotensi untuk menguji internet, saya tersandung pada tip yang tidak pernah saya dengar sebelumnya: anda boleh pop popcorn di atas dapur dengan satu sudu air dan bukannya minyak. Pilihan popcorn tanpa lemak untuk kita tanpa popper udara atau microwave? Saya pasti tertarik, tetapi teknik ini sebenarnya akan berfungsi? Saya terpaksa mengujinya.

Petua Asal

Kaedah ini seolah-olah berasal dari Cookbook Family Health Test Kitchen Amerika, walaupun saya belajar mengenainya di suatu tempat di web dan kemudian menemukan beberapa blog makanan yang mencadangkan teknik:

→ Bagaimana Pop Pop Pop di Air – Taman Hawa Eatin ‘
→ Popcorn Parmesan Popcorn – Ibu Foodtastic

Kedua-dua resipi itu mempunyai anda memanaskan pan berat di atas api sederhana selama dua minit, tambah 1 sudu air dan 1/2 sudu popcorn kernels, tutup dan goncangkan kerap sehingga beberapa kernel pertama muncul, kemudian teruskan guncangan sehingga popping melambat.

Kaedah Ujian

Saya membuat stovetop popcorn sekurang-kurangnya beberapa kali dalam sebulan, jadi saya sudah mempunyai periuk yang sempurna untuk membuat popcorn di atas dapur, dan tahu betapa tinggi untuk menjadikan panas itu pop semua biji tanpa risiko terik.

Saya cuba teknik ini tiga kali dan membuat satu kumpulan dengan kaedah biasa saya.

  • Pusingan 1: Saya terlepas arah untuk menggegarkan periuk dengan kuat sambil menunggu biji pop, jadi keputusan ini tidak boleh diabaikan.
  • Pusingan 2: Saya mengikuti arahan dengan tepat.
  • Pusingan 3: Saya mengurangkan haba, ke medium bukan medium sederhana.
  • Pusingan 4: Saya menggunakan kaedah stovetop biasa untuk pop popcorn, yang menggunakan minyak.

(Kredit imej: Anjali Prasertong)

Arah jarum jam dari kanan atas: Pusingan 4, Pusingan 3, Pusingan 2, Pusingan 1

Keputusan

Tidak baik, lelaki. Tidak baik.

Pusingan 1: Kernel yang dibakar tidak pernah muncul. Tiada kejutan di sana, kerana saya tidak menggegarkan kuali semasa biji-bijiannya dipanaskan.

Pusingan 2: Kernel yang dibakar tidak pernah muncul. Saya menggetarkan kuali dengan kuat dan kerap, tetapi selepas kira-kira 3 minit itu, saya mengalihkan ke dalam kuali dan mendapati longgokan sedikit, kacang-kacangan kering,.

Pusingan 3: Dibakar, kebanyakan biji tidak dibopong dengan beberapa kepingan yang muncul. Saya menolak haba ke medium, berfikir yang mungkin membantu mendapatkan biji muncul sebelum mereka mempunyai peluang untuk membakar. Selepas 3-4 minit, saya mula mendengar bermunculan dan mengintip untuk mengetahui bahawa sebahagian besar biji telah hangus.

Pusingan 4: Popcorn stovetop sempurna – tidak dibuat dengan air. Selepas semua yang terik dan melihat ke bawah dengan sedih pada kernel yang belum dibuka, saya mati untuk beberapa popcorn sebenar, jadi saya membuat batch seperti biasanya, bermula dengan beberapa sudu minyak. Ini juga merupakan cara yang baik untuk memastikan tidak ada yang salah dengan kernel popcorn saya. Tidak. Popcorn ini sempurna.

Putusan: Ini bukan tip hujung minda.

(Kredit imej: Anjali Prasertong)

Nota Akhir

Saya tidak fikir kaedah ini tidak mungkin; jelas ia bekerja untuk sekurang-kurangnya dua blogger, dan mungkin saya melakukan sesuatu yang salah semasa mencubanya. Tetapi saya fikir bahawa untuk mengira sebagai benar-benar berguna, tip harus mudah direproduksi oleh hampir semua orang. Saya bukan seorang pemula popcorn stovetop dan benar-benar mahukan teknik ini untuk bekerja, tetapi hanya terdapat banyak mangkuk kernel popcorn yang menyedihkan, saya boleh melihat sebelum saya membuang tuala – dan ambil botol minyak untuk membuat satu kumpulan popcorn cara lama.

Pernahkah anda mencuba kaedah ini? Adakah ia berfungsi untuk anda?