(Kredit imej: Martha Stewart)

Benarkan sedikit perbezaan dari lajur yang tertumpu kepada keju ini. Pada hujung minggu lalu saya merasai sebuah crème fraîche yang patut dipecahkan. Kerana sementara semua creme fraîche adalah lazat (bagaimana mungkin tidak?), Yang satu ini, dari Bellwether Farm di Sonoma County, sangat istimewa, dan cukup membuat pembuka terima kasih saya.

Creme fraîche pada dasarnya adalah krim yang diasamkan dan dibiarkan duduk dan menebal. Disamakan dengan krim masam, tetapi ia kurang masam dan lebih berkrim, lebih seperti crema Mexico daripada apa-apa lagi.

Khamis lepas, bersama beberapa ikan salai, saya melayani versi Bellwether Farms. Walaupun kebanyakan crème fraîche bertindak sebagai kerajang untuk rasa lain, menawarkan licin sesuatu yang berkrim dan tajam tetapi tidak terlalu rumit, yang satu ini, dari Sonoma County, California, mempunyai keperibadiannya sendiri. Dosa dan kaya, misterius dan sempurna tangis, dan dengan penamat-penamat sebenar-lebih lagi apa yang anda tinggalkan semasa makan keju, bukan produk susu yang berbudaya.

Oleh itu saya menelefon Bellwether untuk bertanya kepada mereka kenapa creme fraîche mereka sama baiknya dengannya. Dan apa yang saya dapati adalah penjelasan yang mencukupi.

Mereka telah membuat barangan selama hampir 20 tahun. Mereka menggunakan krim tempatan dari Sonoma County, dari campuran Holstein, Guernsey, dan lembu Jersey, tetapi terutama baka yang terakhir, yang menerangkan kekayaan. Susu Jersey mengandungi kandungan lemak mentega tertinggi, yang akan lebih daripada diterjemahkan menjadi rakan kongsi yang mewah untuk apa sahaja yang anda pilih untuk berkhidmat bersama.

Bellwether mempunyai seorang pekerja yang berdedikasi untuk datang pada hari Sabtu hanya untuk menghasut krim mereka. Walaupun banyak pengeluar menggunakan buttermilk untuk pengasidan, Bellwether menggunakan budaya yang unik-sekali lagi, sangat mengasyikkan untuk mengunyah-yang tidak hanya menggantikan creme, baik, fraîche, tetapi juga menambah lapisan rasa. Keesokan harinya, selepas duduk di temp bilik, produk yang kini dikeraskan menjadi padat, sementara masih hangat, dan duduk selama beberapa hari sebelum dihantar ke pasaran.

Saya suka creme fraîche dari Vermont Butter & Cheese, yang biasanya saya lihat paling banyak, dan saya akan terus menggunakannya, tetapi Bellwether adalah apa yang saya akan cari. Ia mempunyai warna yang hampir sama dengannya-terima kasih kepada lembu-lembu Jersey, saya rasa- dan rasa popcorn buttered. Lupakan ikan asap, saya boleh makan barang kosong itu. Ia sangat baik untuk memasak, juga, kerana ia tidak akan berlari, dan jangan lupa betapa berjaya gigitan gigitan berbuih menjadi aplikasi manis, juga.

Cari ia: Secara bersyukur, pengeluaran semakin meningkat, seperti permintaan. Setiap tahun mereka telah meningkatkan pengeluaran. Saya dapati satu tab di San Francisco Trader Joe, walaupun mereka mengedarkan secara meluas ke kedai-kedai lain, seperti Safeway dan Lucky. Dan bagaimana apropos. Saya akan bernasib baik apabila saya kembali ke Timur, kerana baru-baru ini mereka telah berkembang ke Whole Foods di pantai itu, juga.