Cara Memasak Payudara Ayam dari Beku

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Saya seorang yang banyak mengerjakan makan malam. Walaupun saya melakukan pelan makan untuk minggu ini, saya cenderung untuk menjaga makanan itu fleksibel untuk membolehkan mood dan jadual saya sentiasa berubah. Oleh itu, walaupun saya mungkin telah mengisytiharkan Khamis untuk menjadi malam ayam, jika atas alasan apa pun hari Selasa terasa seperti malam yang lebih baik untuk itu, saya akan menukar perkara tanpa berpeluh. Tetapi itu bermakna saya mungkin perlu mencairkan ayam lebih awal daripada yang saya fikir.

Berapa lama yang sebenarnya berlaku? Ia bergantung kepada kaedah. Nasib baik, sama ada terdapat banyak masa untuk ganti atau hanya beberapa jam, saya mempunyai pilihan.

Melambatkan Peti Sejuk

Cara yang ideal untuk ayam beku ayam adalah di dalam peti sejuk, kerana berbuat demikian membolehkan daging perlahan-lahan mengurai sehingga ia mempunyai masa untuk menyerap semula kristal ais yang terbentuk antara serat, yang memberikan tekstur yang lebih baik apabila dimasak.

Lebih penting lagi, kaedah ini menghalang risiko ayam yang memasuki zon bahaya suhu (41 ° F hingga 135 ° F) di mana bakteria boleh tumbuh dengan cepat. Kaedah ini melibatkan pandangan ke hadapan, bagaimanapun, kerana ia akan mengambil masa 24 jam untuk ayam itu akan dicairkan sepenuhnya dan siap untuk dimasak.

Cara Memasak Kacang Ayam Emas, Beras Juicy di Kompor

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Mencairkan Air Sejuk

Jika anda terlupa untuk memindahkan ayam beku ke peti sejuk malam tadi dan anda masih berharap untuk memasaknya malam ini, masih ada harapan. Pilihan terbaik kedua adalah meletakkan daging beku di dalam beg plastik yang boleh dipulihkan, jika tidak, dan tenggelam dalam mangkuk besar atau periuk air sejuk.

Tukar air setiap 20 hingga 30 minit untuk memastikan ia tetap sejuk semasa ayam mencairkan – ini akan menghalang sebarang risiko daging memasuki zon bahaya suhu yang saya nyatakan di atas. Kaedah ini boleh dilakukan di mana-mana sahaja satu dan tiga jam, bergantung kepada saiz dan ketebalan ayam anda.

Baca lebih lanjut: Cara Terbaik untuk Daging Sejuk Beku & Cepat

Cara Memasak Payudara Ayam dalam Pot Segera

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Ada Selalu Pot Segera

Jadi apa yang anda lakukan jika anda terlupa mencairkan ayam anda semalaman dan tidak mempunyai masa beberapa jam untuk melepaskannya dalam air sejuk? Sebelum anda memanggil untuk takeout, ketahui bahawa Instan Pot anda boleh menyimpan hari itu. Ya, anda boleh memasak ayam dari beku dalam Pot Segera!

Masak dengan cara yang sama anda akan memasak daging yang terbakar – hanya membenarkan tambahan dua hingga lima minit untuk daging beku untuk suhu. Waktu masak di bawah tekanan tidak berubah, tetapi ia memanjangkan jumlah masa yang diperlukan periuk untuk ditekan ke tekanan kira-kira 15 minit dan bukannya 10.

Baca lebih lanjut: Cara Memasak Payudara Ayam dalam Pot Segera