Walaupun peti sejuk adalah keajaiban moden yang membolehkan kita menyimpan makanan yang mudah rosak untuk jangka masa yang lebih lama daripada suhu bilik, ada batasan berapa lama protein mentah boleh didinginkan sebelum mereka perlu dimasak. Berikut adalah panduan untuk membantu anda mengetahui berapa lama anda boleh memotong potongan daging!

Fakta Dapur: Daging tanah mentah dan ayam perlu dimasak dalam 2 hari, dan daging panggang, stik, dan daging perlu dimasak dalam masa lima hari.

Untuk ayam mentah, daging tanah, dan potongan daging lain yang dicincang, masaklah dalam masa dua hari. Pemotongan yang lebih besar – seperti panggang, stik, dan pot – boleh disimpan sedikit lebih lama, tetapi harus digunakan dalam tempoh lima hari. Jika anda tidak mempunyai masa untuk memasak daging pada akhir tempoh masa ini, hanya membekukannya, kerana pembekuan akan menghentikan pertumbuhan bakteria.

Jika daging sebelum ini dibekukan, garis masa ini akan berkuat kuasa selepas daging dibuang sepenuhnya, jadi jika kalkun perlu tiga hari untuk dicairkan, anda perlu memasaknya dalam masa dua hari selepas ia telah dicairkan sepenuhnya.

Sumber Fakta Dapur: Daging dalam Peti Sejuk: Berapa Lama Adakah Ia Terakhir? di USDA.gov

Lebih lanjut mengenai Penyimpanan Makanan

  • Berapa Lama Bolehkah Anda Simpan Ikan Segar dan Kerang di Kulkas?