Bagaimana Membuat Jello Shots Layered

(Kredit imej: Faith Durand)

Tidak ada saatnya jeli atau gelatin bubuk yang tidak bercita-cita tidak mengambil ruang kecil di sudut pantri saya. Dan bukan kerana saya membuat jeli secara tetap. Jello hanya jatuh ke dalam kategori bahan yang saya tahu akan berguna pada satu ketika, dan kerana ia tidak akan menjadi buruk pada bila-bila masa tidak lama lagi.

Jello Kering Mempunyai Kehidupan Ruang Panjang

Seperti yang anda mungkin terfikir, jello serbuk kering mempunyai jangka hayat yang cukup lama. Kita bercakap tahun. Kebanyakan kotak dicap dengan tarikh penggunaan. Ini adalah penunjuk tempoh masa di mana jeli akan mempunyai kualiti yang terbaik, walaupun selamat digunakan jauh melebihi tarikh itu. Kunci untuk mengekalkan jeli yang kering untuk jangka masa yang panjang adalah dengan menyimpannya dengan betul.

Apabila disimpan di tempat yang sejuk, kering, seperti pantri, paket serbuk jeli yang tidak dibuka boleh bertahan selama bertahun-tahun. Hanya pastikan ia tidak terjejas dengan sebarang kelembapan. Sebaik sahaja pakej jeli telah dibuka, lebih baik jika digunakan dalam tempoh tiga bulan.

Jangka Masa Hadapan Jello

Saya bercakap mengenai cawan jello yang anda serasi bersama untuk pencuci mulut, potongan-potongan yang dibuat untuk snek, cetakan jello yang berlapis, dan juga tembakan jello yang membosankan. Cawan plastik pra-bungkusan jeli adalah kisah yang berbeza.

Tidak perlu tergesa-gesa untuk memakan semua jeli itu. Apabila disimpan di dalam bekas yang tertutup di dalam peti sejuk, rawatan jiggly ini boleh bertahan sehingga tujuh hingga 10 hari. Itu agak lama, sejauh padang pasir pergi. Walaupun begitu, rasa dan tekstur akan merosot sedikit demi sedikit setiap hari, jadi ia akan menjadi sebaik mungkin sebaik sahaja ditetapkan.

Terdapat satu kaveat, bagaimanapun: cetakan jello (dan cawan) dibuat dengan buah. Oleh kerana kehadiran buah-buahan, makanan pencuci mulut ini adalah yang terbaik apabila dimakan dengan tiga hari persiapan.

Tanda-tanda Jello Telah Berlaku Buruk

Walaupun jangka hayatnya yang panjang, jeli boleh menjadi buruk, dan apabila ia berlaku terdapat tanda-tanda yang jelas untuk mengingatkan anda. Perubahan yang ketara dalam warna atau tekstur atau titik bau yang jelas dari jeli yang rosak. Acuan juga merupakan pemberian mati.