Pada hari yang lain, saya melihat melalui koleksi bahan-bahan bar dan menyedari bahawa hanya ada satu semangat khusus jenama yang selalu saya konsisten selama ini: Cointreau.

Walaupun label kegemaran staples bar lain seperti wiski, gin, dan vermouth telah hanyut masuk dan keluar dari putaran tetap di kabinet minuman keras rumah saya, ketika datang ke barang-barang rempah-rempah yang manis, tidak ada apa-apa seperti Cointreau.

Berikut adalah dua sebab yang saya anggap semangat bernama ini penting untuk mana-mana bar:

1. Ia Campuran Baik di Margaritas dan Resipi Klasik Lain

Walaupun Cointreau dapat dinikmati dengan kemas atau di atas batu-batu, ia mungkin paling terkenal dengan peranan penting yang dimainkannya dalam koktail. Cointreau sentiasa menjadi pilihan saya untuk mana-mana resepi yang memanggil secara amnya untuk triple sec – dan itu termasuk salah satu minuman kegemaran saya dalam keluarga masam, Margarita. Walaupun Cointreau lebih mahal dari banyak triple secs (di kedai tempatan saya, ia adalah $ 36 untuk botol 750 ml, berbanding dengan $ 11.95 dan $ 19.95 untuk beberapa jenama lain), ia sangat kering dan lebih kompleks merasa bahawa saya mendapati ia benar-benar bernilai splurge. Digabungkan dengan beberapa teh blanco tequila yang berkualiti dan jus limau yang baru dimasak, ia menjadikan Margarita yang benar-benar terkenal. Penggunaan klasik lain untuk Cointreau: Sidecars, Cosmopolitans, White Ladies, dan koki Club Pegu, untuk menamakan beberapa.

2. Ia adalah asal

Cointreau adalah jenama pertama triple sec untuk muncul di pasaran. Dibuat dari formula rahsia yang sama oleh penyulingan Perancis sejak 1875 (syarikat itu diasaskan pada tahun 1849 dan memberi tumpuan kepada penanam buah-buahan lain sebelum itu), rasa canggihnya berasal dari kombinasi kulit jeruk yang dibawa dari Karibia, Afrika Utara, Tengah Timur, serta Eropah.

Menurut pakar roh Anthony Dias Blue, pengasas syarikat Edouard Cointreau adalah penyuling pertama yang menghasilkan minuman keras jeruk yang sangat kering. Cointreau, pada hakikatnya, digelarkan sebagai “tiga kali lebih kering” daripada kebanyakan orang sezamannya. Berharap untuk mendapatkan wang tunai atas populariti minuman keras, peniru oportunis tidak lama lagi berotot di pasaran, menghasilkan versi mereka sendiri yang lebih manis iaitu “triple sec.” Dalam usaha membezakan produknya dari semua yang lain, Monsieur Cointreau menamakan minuman kerasnya selepas dirinya.

Apartment Therapy Media membuat segala usaha untuk menguji dan mengkaji produk secara adil dan telus. Pandangan yang diutarakan dalam kajian ini adalah pandangan peribadi pengulas dan ulasan produk tertentu ini tidak ditaja atau dibayar untuk apa-apa cara oleh pengeluar atau ejen yang bekerja bagi pihak mereka.

Adakah bahagian Cointreau bar rumah anda? Mana-mana semangat jenama kegemaran lain pada senarai mesti ada?

Nora Maynard adalah penggali campuran rumah lama dan pengajar sesekali di Pusat Astor NYC. Dia adalah penyumbang kepada Perniagaan Makanan: Ensiklopedia Industri Makanan dan Minuman dan merupakan penerima Fellowship Lembaga Telur Amerika dalam penulisan kuliner di Koloni Writers ‘at Dairy Hollow. Beliau sebelum ini membahas makanan dan minuman dalam filem di The Kitchn dalam ruangan mingguannya, The Celluloid Pantry.

Berkaitan: Menyimpan Bar Anda untuk Autumn: Applejack Laird

(Imej: Nora Maynard)